Grupare de hoţi din camioane ce acţiona şi în Alba, destructurată de DIICOT

12 iunie 2012 16:090 comments

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au destructurat cea mai importantă grupare infracţional organizată, din zona Urziceni – Afumaţi, specializată în comiterea de infracţiuni de furt cu consecinţe deosebit de grave, de bunuri transportate în autocamioane TIR, în timpul deplasării pe rutele de transport rutier.
Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind membrii familiei inculpatului Porumbiţa Santer, 37 de ani, din comuna Afumaţi, jud.Ilfov, care au atras în mediul infracţional astfel creat şi alte persoane cu preocupări similare.
De asemenea, un membru important al grupării era inculpatul Ion Dănuţ, zis „Dan Jeg”, fost membru al CLANULUI CĂMĂTARILOR, aflat în prezent în stare de arest în executarea unei pedepse dispuse anterior.
În cauză au fost efectuate 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Ilfov, Alba Iulia şi în municipiile Bucureşti si Hunedoara, la imobile aparţinând membrilor grupării.
Procurorii DIICOT vizează un număr 15 învinuiţi care, în perioada martie-mai 2012, au sustras, pe timp de noapte şi prin efracţie, diverse mărfuri din autovehicule de transport marfă, aflate în mişcare, în timpul deplasării acestora pe drumuri naţionale, cu precădere pe raza judeţelor Vâlcea, Alba, Sibiu, Hunedoara.
Este important de menţionat metoda inedită şi riscantă prin care membrii grupării săvârşeau faptele de sustragere şi care le asigura reuşita activităţii infracţionale. Astfel, autovehiculele TIR, aflate în mers, erau încadrate în trafic de alte autovehicule, aparţinând învinuiţilor, din care un prim autoturism circula în faţa TIR – ului vizat pentru a încetini deplasarea acestuia, iar un altul aflat imediat în spatele TIR-ului, circula cu luminile stinse, pentru a asigura transportul celorlalţi coinculpaţi.
Unul dintre învinuiţi, aflat în acest ultim autoturism, asigurat în dispozitive special realizate, urca pe capotă şi acţiona prin tăierea sigiliilor şi forţarea uşilor din spate ale TIR-urilor, sustrăgând bunurile transportate.
Mărfurile sustrase – aparate TV, ţigări, cafea sau alte bunuri uşor vandabile, erau preluate de alţi învinuţi, aflaţi în autoturism şi încărcate într-o autoutilitară, fiind depozitate ulterior în doua locaţii deţinute de catre învinuiţi, după care erau comercializate în municipiul Bucureşti, în zona pieţei Obor.
În această modalitate, membrii grupării au cauzat un prejudiciu total de peste 300.000 de Euro.
La sediul D.I.I.C.O.T. au fost conduse 20 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat” prev. de art. 7 al. 1 şi 3 din Legea nr. 39/2003 şi „furt calificat cu consecinţe deosebit de grave”, prev. de art. 208 al. 1 – 209 al. 1 lit. a, e, g, i şi al.4 C.p.
Cercetările sunt efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR- Direcţia de Investigaţii Criminale.
Activităţile de suport au fost realizate cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com