În luna aprilie, comisarii de la CJPC Alba au efectuat 214 acţiuni de control

22 mai 2012 15:400 comments

În perioada 1 – 30 aprilie, concretizarea activităţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Alba s-a făcut prin 214 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit: 143 de procese verbale de constatare a contravenţiei; 70 de procese verbale de constatare şi un proces verbal de prelevare.
Cele 214 acţiuni de control ale CJPC Alba au fost finalizate prin întocmirea unui număr de 143 de procese verbale de constatare a contravenţiei încheiate, astfel: la produse alimentare: 87; la produse nealimentare: 43; servicii nealimentare: 6; servicii alimentare: 7; servicii financiare.
O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ şi a celor aflaţi în mediul rural.
Măsurile luate în conformitate cu prevederile legale s-au bazat şi pe examinarea unor probe recoltate din loturi de produse asupra cărora au existat indicii că pot prejudicia viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.
Pentru a determina o eficientizare a acţiunilor de control, s-a urmărit creşterea numărului acţiunilor de control la producători, depozite en-gros.
Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.
Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere.

Abateri constatate şi măsuri dispuse

Valoarea totală a mărfurilor comunitare neconforme controlate oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului este de 3.953 lei.
Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
Valoarea totală a mărfurilor extracomunitare neconforme controlate în perioada raportată, oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului uman, este de 9.303 lei.
Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate. Pentru abaterile de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor s-a dispus operatorilor economici şi sistarea temporară a prestării serviciilor (servicii alimentare, nealimentare, financiare) şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor sau de intrare în legalitate. Valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei este de 1.204 lei.
Valoarea totală a amenzilor aplicate în luna aprilie, prin 48 procese verbale de constatare a contravenţiei, este de 183.200 lei. Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite): 20.300 lei. Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com