Înmânarea diplomelor de calificare pentru 56 femei rome din Alba Iulia
Eveniment plin de emoţie şi aşteptări, organizat de Asociaţia Pakiv România, cu sprijinul unor parteneri printre care se numără şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: vineri, 3 august, a avut loc înmânarea certificatelor de calificare pentru absolventele programului de formare profesională din proiectul FemRRom.
Au fost acordate 28 de diplome pentru meseria de florar decorator şi 28 de diplome pentru meseria de lucrător în pensiune turistică. Diplomele au fost înmânate de Gruia Bumbu, preşedintele Pakiv România.
„Important este faptul că aţi avut voinţa ca împreună să reuşim să ne schimbăm viaţa de zi cu zi. Ce se întâmplă de fapt acum? Vedeţi că este foarte greu să-ţi găseşti un loc de muncă. Bărbaţii noştri nu mai sunt ca pe vremuri, când bărbatul mergea la servici, îţi aducea salarul acasă, iar femeia stătea acasă şi avea grijă de copii. E nevoie de o schimbare şi în viaţa noastră… faţă de ce am văzut de la părinţii noştri, ce am trăit, de fapt. S-a schimbat un pic faţă de ceea ce a însemnat bărbatul ca şi stâlp al casei. Vedem tot mai mult că şi femeia trebuie să participe la ceea ce înseamnă economia (sau bănuţul) în casă. Până acum la noi, la rromani, a fost mai simplu: stau acasă, bărbatul merge şi lucrează, dar vedeţi că tot mai mulţi bărbaţi de-ai noştri nu mai au unde să lucreze, au şi ei un nivel foarte scăzut de educaţie şi este foarte greu să ajungi pe piaţa forţei de muncă. Şusteria nu mai merge, croitoria nu mai merge, trebuie să evoluăm în ceea ce înseamnă oportunitatea pe piaţa forţei de muncă. Nu mai putem să mai stăm să aşteptăm”, le-a declarat Gruia Bumbu cursantelor.
Cele 56 de cursante au fost pregătite de câţiva formatori: Lucia Dumitru, Cristina Fenişer, Marian Duncea, Cristian Dumitraş, Florian Fenişer, un rol important în desfăşurarea pregătirii avându-l Atelierul One-Stop din Alba Iulia.
La Alba Iulia a fost înfiinţată deja cooperativa „Florăresele Cetăţii”, care va fi finanţată cu 100.000 lei; cooperativa va avea 5 chioşcuri, unde vor lucra ca florar-decorator, 20 de femei rome.
La Tg. Mureş va fi o cooperativă care va produce păpuşi şi decoraţiuni; la Oradea va fi o cooperativă care se va ocupa tot de flori, dar şi o spălătorie; la Tg. Jiu – o florărie.
Cele 5 cooperative care vor fi create vor oferi 100 locuri de muncă pentru femeile de etnie romă din Tg. Jiu, Alba Iulia, Oradea, Tg. Mureş. Proiectul este confinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Iulian Brok