Întâlnire naţională a consilierilor sociali din Patriarhia Română la Mânăstirea Dumbrava din judeţul Alba

26 noiembrie 2013 11:530 comments

117852_manastirea-dumnbravaMânăstirea Dumbrava din judeţul Alba găzduieşte, marţi, întâlnirea naţională a coordonatorilor departamentelor sociale ale eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române. Întâlnirea se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi reuneşte 30 de consilieri social – misionari. Aceştia vor dezbate probleme privind activitatea social-misionară a Bisericii Ortodoxe Române şi probleme legate de colaborarea între eparhii în domeniul social.
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei participă la întâlnirea de la Mânăstirea Dumbrava şi în debutul lucrărilor a transmis participanţilor un mesaj despre activitatea social – filantropică a Bisericii.
„Ne bucurăm că preoţii şi credincioşii ortodocşi sunt foarte ataşaţi de activitatea social-filantropică a Bisericii. Ei o susţin fiindcă o apreciază ca pe un sacrament al aproapelui, ca pe o liturghie după liturghie. Întrunirea pe raza eparhiei noastre a consilierilor sociali din Patriarhia Română este o expresie a interesului pentru o slujire creştină eficientă. Misiunea noastră este să fim solidari cu semenii noştri şi să le fim alături în munca lor, în suferinţele lor şi în speranţele lor ” a spus Înaltpreasfinţitul Irineu în alocuţiunea sa.
Întâlnirea consilierilor sociali se bucură şi de prezenţa consilierului patriarhal Radu Neuman, coordonator în cadrul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, a directorul executiv al Federaţiei Filantropia, părintele Dorel Moţoc, a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Sorin Chirilă.
Mânăstirea Dumbrava din judeţul Alba este un exemplu al implicării Bisericii în activitatea socială, lăcaşul desfăşurând o amplă activitate social filantropică. Mânăstirea are un cămin pentru vârstnici, un adăpost săptămânal, un centru maternal, un centru de deprinderi pentru viaţă independentă, un cabinet stomatologic social. Acestea fac parte din reţeaua de servicii sociale care se află sub oblăduirea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Sectorul Social al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei a fost înfiinţat în anul 1995, iar în prezent reţeaua de centre şi aşezăminte sociale din judeţele Alba şi Mureş, care formează Eparhia de Alba Iulia, înseamnă 88 de servicii sociale distincte. Astfel Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cu filialele acesteia, oferă servicii sociale familiilor şi copiilor în dificultate, persoanelor vârstnice şi persoanelor cu handicap, deţinuţilor, persoanelor fără adăpost, femeilor în situaţie de criză pre şi post avort, persoanelor emigrante, în total fiind vorba de aproape 5.000 de persoane beneficiare a acestei reţele social filantropice.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com