Joia Patimilor lui Iisus Hristos: Vezi ce s-a întâmplat şi cum este prăznuit acest eveniment
Joia Mare, numită şi Joia Patimilor lui Iisus Hristos este o zi cu semnificaţie aparte pentru toţi creştinii indiferent de religie. Cele patru evenimente petrecute în această zi: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea cea mai presus de fire din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Domnului de către Iuda sunt prăznuite de creştinii ortodocşi prin citirea a 12 Evanghelii şi scoaterea Crucii pe care este Răstignit Domnul. Din această zi nu se mai bat clopotele bisericii, ci doar toaca.
Spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul a fost un exemplu de smerenie înainte de a fi vândut şi răstignit. “După ce le-a spălat picioarele şi Şi-a luat hainele, S-a aşezat iar la masă şi le-a zis: Înţelegeţi ce v-am făcut Eu? Voi Mă numiţi pe Mine: Învăţătorul şi Domnul, şi bine ziceţi, căci sunt. Deci, dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, si voi sunteţi datori ca să spălaţi picioarele unii altora; Că v-am dat vouă pildă, că precum v-am făcut Eu vouă, să faceţi si voi.”(Ioan 13,12-15).
Cina cea de Taină, ultima cină care a avut-o Mântuitorul alături de ucenicii săi înainte de a fi răstignit, este cunoscută şi sub denumirea de predarea înfricoşătoarelor Taine în care Domnul a povestit apostolilor o parte din ceea ce urma să se întâmple: vânzarea de către Iuda în schimbul a 30 de arginţi şi lepădarea lui Petru de 3 ori înainte de a cânta cocoşul. Mai presus decât acestea, Hristos s-a pregătit pentru moarte şi Înviere, oferind ucenicilor trupul şi sângele lui, pâinea şi vinul mântuirii “Şi luând pâinea, mulţumind, a frânt şi le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceţi întru pomenirea Mea. Asemenea si paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea noua, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi.”(Luca 22,19-20)
Rugăciunea cea mai presus de fire din Grădina Ghetsimani în care Mântuitorul s-a rugat lui Dumnezeu să-i aline suferinţa prin sintagma „Părintele Meu, de este cu putinţă, treacă de la Mine paharul acesta! Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieşti.” (Matei 26, 39). Exemplu de rugăciune în Grădina Ghetsimani în care Fiul i-a cerut Tatălui „de este cu putinţă” să-i aline suferinţa demult încercată, dar toate acestea să fie făcute precum voieşte Dumnezeu.
Vânzarea Domnului de către Iuda s-a petrecut tot în Grădina Ghetsimani când Iuda l-a „sărutat” şi i-a zis „Bucură-te Învăţătorule” pentru ca să fie recunoscut de cei care l-au „cumpărat”. Acest eveniment este amintit în faţa Sfântului Potir prin rugăciunea „Nu-ti voi da sărutare ca Iuda, nu voi spune Taina Ta vrăjmaşilor Tăi; ci, ca tâlharul mărturisindu-mă, strig Ţie: Pomeneşte-mă, Doamne, întru împărăţia Ta”.
Joile după Paști au rămas celebre pentru tradiţia de nouă joi nelucrătoare, fiind considerate rele, agricultorii temându-se de ploile cu piatră.
Paştele Cailor cunoscut sub denumirea de „Sfântul Aşteaptă” este o sărbătoare cabalină cu dată mobilă, se celebrează în joia din a şasea săptămână care urmează după Paști şi pentru un ceas, o singură dată pe an, se satură caii de păscut iarbă.
15:33
Foarte bun articol domnule Dragos! Ma bucur ca inca mai exista jurnalisti cu credinta si frica de Dumnezeu.