Judeţul Alba va avea un sistem integrat de management al deşeurilor

7 mai 2012 15:350 comments

Locuitorii din judeţul Alba vor beneficia de un sistem integrat al deşeurilor, după ce Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a aprobat un proiect în valoare de aproape 60 milioane euro.
În acest sens, luni, la Alba Iulia, a fost semnat contractul privind proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”. Contractul a fost semnat de Georgeta Găină, director OI POS Mediu, reprezentantul Ministerului Mediului şi al Pădurilor, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, în calitate de beneficiar al proiectului şi Mircea Hava, preşedinte Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris Alba”.
Prin intermediul proiectului se urmăreşte îmbunătăţirea colectării şi depozitării deşeurilor şi prin implementarea de măsuri de închidere şi reabilitare a depozitelor neconforme, conformarea cu cerinţele Directivei de depozitare a deşeurilor cu privire la deşeurile biodegradabile, optimizarea managementului integrat al deşeurilor şi îmbunătăţirea standardelor de operare, dar şi introducerea şi extinderea sistemelor de colectare separată.
Valoarea totală a proiectului este de 59,489 milioane euro (inclusiv TVA), din care valoarea eligibilă, conform POS Mediu, este de 52,838 milioane euro (TVA inclus). Prin acest proiect se vor construi staţii de transfer la Blaj (15.000 t/an) şi Tărtăria (33.044 t/an), o staţie de sortare la Galda de Jos (43.000 t/an), o staţie de tratare mecanico-biologică simplă la Galda de Jos (85.566 t/an), şi un nou depozit de deşeuri în Galda de Jos (543.000 mc) – prima celulă, închiderea şi reabilitarea a şapte depozite urbane de deşeuri neconforme (în Abrud, Cîmpeni, Blaj, Cugir, Aiud, Ocna Mureş şi Alba Iulia). Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com