Luna trecută un număr de 16 persoane au solicitat locuri de muncă în spaţiul european

15 iulie 2012 18:100 comments

Pentru atingerea obiectivului principal şi anume “creşterea gradului de ocupare”, în cadrul AJOFM Alba funcţionează compartimentul EURES. Consilierul EURES, specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă următoarele: obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE; servicii gratuite de mediere privind încadrarea în muncă în străinătate; informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.
Din activitatea desfăşurată, a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români, în spaţiul european, sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, în altă ţară europeană, asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.
În acest context, serviciile de informare, consiliere şi mediere oferite de reţeaua EURES sunt foarte importante în prevenirea fenomenului migraţiei ilegale şi, mai ales, în gestionarea migraţiei legale.
Directorul executiv Corneliu Engi, de la AJOFM Alba, a specificat că, referitor la activitatea AJOFM Alba în luna iunie, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 16 persoane, din care 9 femei, ţara cea mai solicitată fiind Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de lucrător în domeniul agricol. Datorită faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, avand în vedere că nu există obligativitate în acest sens. Luna trecută, două persoane au comunicat că s- au angajat: două persoane în Germania – un hotelier, contract de 2 luni, student şi un menaj, contract de 17 luni.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com