Mâine este hram la mănăstirea Oaşa

26 iulie 2012 17:080 comments

Vineri 27 iulie, la mănăstirea Oaşa din Alba Iulia, este zi de mare praznic deoarece aşezământul monahicesc îşi prăznuieşţte unul din hramuri şi anume, pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu IPS Irineu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia. Mănăstirea Oaşa are două hramuri. Primul este Adormirea Maicii Domnului, iar al doilea Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
La mănăstirea Oaşa se află şi o părticică din moaştele Sf. Pantelimon, alături de alte sfinte moaşte şi o copie după icoana Maica Domnului Pantanasa, primită de la mănăstirea Vatoped, din Sfântul munte Athos.
Mănăstirea Oaşa s-a înfiinţat în 1990 şi a funcţionat ca mănăstire de maici până în anul 1999, iar din anul 2000, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost transformată în mănăstire de călugări. În anul 2000, a venit la Oaşa întreaga obşte a mănăstirii Poşaga, în frunte atunci cu părintele Andrei Barbu, acum exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. În prezent, mănăstirea se află sub oblăduirea Părintelui stareţ Protosinghel Iustin Miron.
Şi în acest an, la Poşaga s-a organizat o tabără duhovnicească, înaintea hramului, la care au fost prezenţi tineri, elevi şi studenţi de la licee şi centre universitare din întreaga ţară, care au participat la slujbele mănăstirii, la conferinţe şi documentare religioase şi culturale, discuţii cu tinerii şi drumeţii pe munte. Evenimentul este organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filialele Oradea şi Timişoara, cu scopul de a oferi participanţilor prilejul potrivit pentru aflarea răspunsurilor la unele dintre întrebările şi nedumeririle lor, precum şi de a descoperi bucuria şi ajutorul rugăciunii.
Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com