Miercuri începe Postul Adormirii Maicii Domnului
În fiecare an, la 1 august începe Postul Adormirii Maicii Domnului, un post de 2 săptămâni rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile Maicii Domnului şi de postul cu care ea însăşi s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.
Acest post este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată, de peste an.
Originea lui depăşeşte secolul V, când cultul Maicii Domnului a început a lua o dezvoltare mai mare şi când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanţă. La început, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot; unii posteau o singura zi (6 august), alţii mai multe zile. Unii (în răsărit) posteau în luna august şi de aceea postul era numit şi postul lui August, alţii în septembrie (apusenii), iar alţii nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit. Data şi durata postului au fost uniformizate în toata Ortodoxia abia în sec. XII, la sinodul local din Constantinopol, ţinut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii (15 august).
Se lasă sec în seara zilei de 31 iulie, iar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte; de asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua sărbătorii înseşi, daca aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la peşte, untdelemn şi vin. Postul Sânta-Măriei este mai uşor decât al Paştelui, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli.
Sorin Poparadu