Ministerul Educaţiei dedică anul şcolar 2012-2013 sportului în masă
Anul şcolar 2012 – 2013 va fi dedicat de Ministerul Educaţiei sportului de masă în şcoli. La propunerea secretarului de stat Oana Badea, programul iniţiat de MECTS începând cu septembrie 2012 se va numi ”Sport pentru toţi, toţi pentru sport” şi va cuprinde un calendar de activităţi sportive la care pot să adere voluntar şcolile fără a exista o obligativitate.
“Programul instituie şi întăreşte un concept care nu funcţionează în România şi de care cred că avem foarte mare nevoie, şi anume “voluntarul pentru sport de masă”. Vom institui un sistem de încurajare a oricărui cadru didactic şi nu numai, de a beneficia de acest certificat de “voluntar pentru sportul de masă” şi de a obţine recompense în urma unei activităţi pe care o desfăşoară în acest sens. Ne gândim chiar la voluntariatul pentru sportul de masă pe care îl pot realiza studenţii de la facultăţile de profil din ţară. De asemenea, un alt concept pe care vrem să îl încurajăm, prin dezvoltarea împreună cu parteneriatul cu autorităţile publice locale, este programul ”school after school” dedicat sportului de masă”, a precizat Oana Badea.
Secretarul de stat consideră că un astfel de concept construit cu atenţie, începând de acum şi până în septembrie 2012 va permite autorităţilor publice locale, în parteneriat cu unităţile de învăţământ, să evalueze care sunt activităţile sportive ce pot fi desfăşurate pe arealul unităţii administrativ-teritoriale şi chiar să fie bugetate.
“Precizez că decizia de aduce acest program în unităţile de învăţământ preuniversitar nu va afecta numărul de ore de educaţie fizică. Este un alt program, este activitate în beneficiul celor care aleg şi subliniez încă o dimensiune, se adresează comunităţii şcolare. În accepţiunea Ministerului Educaţiei, comunitatea şcolară nu se rezumă doar la elevi şi la profesori. Activităţile pentru sport de masă se pot realiza şi cu familiile elevilor noştri, cu atât mai bine pentru că presupune o stare de spirit, să vrei să faci sport, presupune să-ţi placă mai mult decât să stai în fotoliu şi să urmăreşti un meci de handbal, presupune să vrei să faci şi tu, în beneficiul tău, acest tip de mişcare. Ne punem foarte mare speranţă în acest program şi tocmai caracterul voluntar de înscriere a unităţilor de învăţământ credem că va face să fie agreat acest program”, a mai spus Oana Badea. Sorin Poparadu