Noul COD CIVIL: Taţii, avantajaţi în cazul unui divorţ

20 mai 2013 11:450 comments

divort1Divorţurile demarate înainte de 1 octombrie 2011 şi nesoluţionate până în acest moment vor fi judecate pe baza Noului Cod Civil, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform avocatnet.ro
Noul Cod Civil stabileşte că autoritatea părintească aparţine ambilor părinţi, şi nu doar unuia dintre ei, cum prevedeau regulile aplicabile înainte de intrarea în vigoare a acestui act normativ. Noul Cod Civil (NCC) a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011 şi a modificat substanţial şi modul de exercitare a autorităţii tutelare.
În timp ce vechile reglementări prevedeau ca minorii vor fi încredinţaţi doar unuia dintre părinţi, Noul Cod Civil staueaza că, din 1 octombrie 2011, autoritatea părintească aparţine ambilor părinţi şi că, doar în interesul superior al copilului, instanţă poate decide altfel.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în luna aprilie că aceste reguli din Noul Cod Civil se vor aplica şi pentru divorţurile intentate înainte de 1 octombrie 2011, care nu au fost soluţionate încă şi se afla într-o fază de atac.
Astfel, în ceea ce priveşte soluţiile date de instante în aceste procese de divorţ, impactul va fi semnificativ tocmai pentru că în Noul Cod Civil regulă la divorţ este exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, spre deosebire de vechea reglementare, când scindarea autorităţii părinteşti şi încredinţarea minorului unuia dintre părinţi era nu doar regulă, ci chiar unica varianta reglementată, după cum a explicat Diana-Iulia Olac.
Taţii vor fi cei care vor beneficia de dispoziţiile deciziei ICCJ. Avocatul Diana-Iulia Olac a explicat că, de regulă, se considera ca taţii sunt cei avantajaţi de dispoziţiile Noului Cod Civil, având în vedere faptul că procentajul încredinţărilor copiilor minori către mame este covârşitor mai mare faţă de cel al încredinţărilor copiilor minori către taţi.(sursa www.realitatea.net

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com