Obţinerea ajutorului de minimis nu influenţează primirea subvenţiilor pentru agricultură

26 septembrie 2012 16:561 comment

Conform estimărilor Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Alba, 20.000 de persoane ar putea beneficia de ajutorul de minimis, acordat de Guvernul României pentru compensarea efectelor secetei. Ştiind că, în anul agricol 2011-2012, culturile au fost compromise aproape în totalitate, iar agricultorii din Alba au suferit grele pierderi, prefectul Dan Simedru a cerut ca reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Alba şi primăriile din judeţ să colaboreze, cu scopul sprijinirii celor care au dreptul la compensaţia de 100 lei/ha de teren arabil cultivat în sensul depunerii cererilor şi a documentelor necesare până la data limită de 15 octombrie 2012.
Conform solicitării prefectului judeţului Alba, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură a desemnat câte un coordonator pentru fiecare dintre cele 14 zone, în câte a fost împărţit judeţul, care, alături de primarii şi funcţionarii din primării, informează agricultorii cu privire la ajutorul pe care îl pot primi şi îi ajută să completeze cererile. Totodată, pentru ca beneficiarii să nu se mai deplaseze ei înşişi la Alba Iulia, dosarele lor sunt depuse la primăriile de care aparţin şi, prin grija acestora, sunt înregistrate la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură.
După aproximativ trei săptămâni de la lansarea acţiunii, în data de 24 septembrie, la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Alba, fuseseră depuse 468 de cereri de către 18 primării.

Circulă zvonuri total nefondate la adresa ajutorului de minimis

Unii deţinători de terenuri agricole din judeţul Alba cred că obţinerea ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor secetei duce la diminuarea sau chiar la pierderea totală a altor subvenţii care se acordă pentru agricultură, cel puţin asta reiese din informaţiile culese de pe teren. Zvonurile total nefondate care circulă la adresa ajutorului de minimis nu fac, în opinia prefectului judeţului Alba, decât să afecteze un drept pe care Guvernul României îl garantează pentru toţi cei care au cultivat, în anul agricol 2011-2012, cel puţin 1 ha de teren arabil. Ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor secetei nu influenţează sub nicio formă alte subvenţii pentru agricultură, iar cei care pot beneficia de el, trebuie să fie corect informaţi.
„Fac un nou apel la adresa primarilor, pe care i-am rugat să se implice, în aşa fel încât fiecare cetăţean în drept să primească acest ajutor financiar. Sunt convins că există această implicare din partea autorităţilor locale, pentru ca agricultorii să-şi recupereze o parte din investiţia făcută. De aceea, mă adresez încă o dată celor 78 de primari din judeţul Alba, cu rugămintea de a „corecta” poveştile eronate care circulă la adresa ajutorului de minimis. El nu are legătură decât cu seceta, care i-a lovit cel mai dur pe agricultori, şi nu determină sub nicio formă diminuarea sau pierderea altor subvenţii”, a precizat prefectul Dan Coriolan Simedru.
Deţinătorii de terenuri arabile, cultivate în anul agricol 2011-2012, trebuie să ştie că pot beneficia de ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor secetei toţi agricultorii, persoane fizice sau juridice, societăţi comerciale, asociaţii, cooperative sau grupuri de producători, care au cultivat minimum 1 ha de teren arabil, indiferent dacă se află sau nu în evidenţele APIA. Suma care poate fi obţinută de fiecare solicitant este de 100 lei/ha, cu menţiunea că cei care deţin peste 10 ha vor primi un ajutor fix, în cuantum de 1.000 lei. Pentru primirea ajutorului de minimis, este necesară completarea unei cereri-tip, care este pusă la dispoziţie de fiecare primărie, la care se anexează copia după actul de identitate, dovada contului activ în bancă copia conformă cu originalul a cererii depuse în primăvară la APIA şi, pentru cei care nu se află în evidenţele Centrului Judeţean de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, o adeverinţă eliberată de primărie, care să ateste că, în anul agricol 2011-2012, au cultivat minimum 1 ha de teren arabil.
„Toţi cei care pot să beneficieze de ajutorul de minimis trebuie să fie, în primul rând, corect informaţi. Zvonurile circulă frecvent, în oricare situaţie, dar esenţial este ca ele să fie verificate. Cei care vor să se convingă singuri că obţinerea ajutorului de minimis nu va afecta alte subvenţii pentru agricultură pot foarte bine să contacteze Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, fie direct, fie la numărul de telefon 0258-835.341. Eu sper ca, până în 15 octombrie, să fie depuse cât mai multe cereri de acordare a acestui ajutor. Este o minimă compensaţie a pierderilor cauzate de secetă, pe care numai cei care au muncit în agricultură le pot înţelege”, a adăugat prefectul judeţului Alba.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com