Pensiunile din Apuseni, luate la bani mărunţi de organele legii
Proprietarii de pensiuni au avut parte în perioada 30 ianuarie-12 februarie de o „surpriză” din partea organelor legii, respectiv poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Alba şi specialişti din cadrul Ministerului Dezvoltării Rurale şi Turismului, Direcţiei Sanitar -Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor şi Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor şi Alba, Garda Financiară Bihor şi Alba, însoţiţi de luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă din cadrul I.P.J. Bihor. Aceştia au demarat o acţiune de control a pensiunilor din Apuseni atât în judeţul Alba cât şi Bihor, în zona turistică Vârtop – Arieşeni – Gârda de Sus, scopul activităţii de control fiind prevenirea şi combaterea fenomenului evazionist din domeniul turismului. S-a verificat funcţionarea a 73 de societăţi comerciale. Mulţi dintre proprietarii pensiunilor au fost prinşi cu mâţa în sac având nereguli în desfăşurarea activităţii turistice.
În urma neregulilor descoperite au aplicat 23 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 23.800 lei. Totodată, a fost confiscată suma de 500 lei şi a fost suspendată activitatea unei unităţi comerciale din judeţul Alba. 6 administratori de pensiuni sunt cercetaţi în acest moment pentru încălcarea legii privind drepturile de autor.
„Echipele mixte de control au verificat funcţionarea a 73 de societăţi comerciale, iar în urma neregulilor descoperite au aplicat 23 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 23.800 lei, potrivit prevederilor legale. Totodată, a fost confiscată suma de 500 lei şi a fost suspendată activitatea unei unităţi comerciale din judeţul Alba.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate de poliţişti, şase administratori ai unor societăţi comerciale sunt cercetaţi sub aspectul încălcării prevederilor Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, aceştia fiind suspectaţi că au efectuat comunicare publică de opere muzicale în scop ambiental, fără a deţine autorizaţie neexclusivă din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, urmând ca la definitivarea acestora să fie făcute propuneri legale în fiecare dintre cazuri”, se arată într-un comunicat IGPR.
Sorin Poparadu