Pentru un trai decent, salariul minim ar trebui să depăşească 800 de lei

29 august 2012 15:300 comments

În ultimul timp, preţurile au crescut simţitor la toate produsele. Pentru a achiziţiona produsele din coşul lunar, salariul minim actual, de 740 de lei, nu mai ajunge. Venitul trebuie să crească la cel puţin 830 de lei. Salariul minim pe economie se calculează, cel puţin teoretic, pe baza unui coş lunar de produse, prevăzut în Ordonanţa nr. 217/2000, prin care se stabilesc cantităţile de alimente, mărfuri nealimentare şi servicii considerate vitale pentru traiul decent al românilor.
Practic, însă, salariul minim a devenit doar un indicator supus negocierilor politice, astfel că, spre exemplu, acesta a rămas la 740 de lei lunar, deşi preţurile au crescut simţitor, mai ales la produsele de strictă necesitate. Guvernul aşteaptă o ofertă, patronatele spun că nu pot să dea în plus faţă de cât este, sindicatele cer mai mult, dar nimeni nu „coboară” în piaţă pentru a vedea cât trebuie, de fapt, să fie salariul minim, aşa cum prevede Ordonanţa adoptată în toamna anului 2000.
Concluzia: pentru a umple coşul strictului necesar, este nevoie de 830 de lei şi prin urmare, salariul minim pe economie de acum (740 de lei lunar) nu mai ajunge pentru asigurarea hranei, articolelor de igienă şi serviciilor de imediată necesitate.
Statisticile oficiale arată că din 3,5 milioane de salariaţi care muncesc cu normă întreagă cel puţin 875.000 de persoane au venituri sub pragul de 800 de lei, cât este necesarul calculat de noi.
Dacă mai adăugăm aici pensionarii cu pensia sub această limită şi şomerii, numărul persoanelor cărora venitul le este insuficient pentru o viaţă decentă, trece lejer peste pragul de un milion.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com