Persoanele cu dizabilități din Alba au probleme cu accesibilitatea în instituțile publice
Pentru al treilea an la rând Asociația Speromax a derulat studiul privind accesibilitatea în instituțile publice a pesraonelor cu dizabilități. În acest an realizatorii studiului au ales să realizeze această inițiativă prin aplicarea de chestionare persoanelor cu dizabilități. Studiul fost realizat de Asociaţia SM SPEROMAX Alba împreună cu studenţii de la sociologie ai Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care au stabilit principalele nevoi ale persoanelor cu dizabilități
Deși au trecut trei ani de când se realizează acest studiu concluzia este una tristă și anume că persoanele cu dizabilități au probleme serioase cu accesibilitatea în instituțiile publice din Alba.
Chestionarele au fost aplicate la Centru de Evaluarea a persoanelor cu handicap de pe strada București din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În urma analizării datelor s-a descoperit că 80% dintre persoanele cu dezabilităţi consideră că este foarte important ca spaţiile de interes public să fie accesibilizate. În ceea ce priveşte implicarea societăţii în accesibilizarea instituţiilor publice persoanele chestionate consideră că în proporţie de 60% că acestea se implică în mică măsură. În ceea ce priveşte amenajarea şi adaptarea corectă a instituţiilor de interes public pentru persoanele cu dezabilităţi, cei intervievaţi au mărturisit în proporţie de 64,5% că acestea nu sunt amenajate corect. În concluzie realizatorii studiului susţin că există spaţii de interes public care sunt greu accesibile sau inaccesibile. Dragoş Zaharia, preşedintele SPEROMAX Alba Iulia susţine că va lucra în continuare la acest proiect şi îl va susţine an de an pentru ca mentalitatea şi acţiunile oamenilor să fie în concordanţă cu interesele tuturor.
Dragoș Zaharia, președintele Speromax Alba a spus că de multe ori rampele de acces, dacă există, la instituțile publice sunt greu de accesat pentru o persoană sănătoasă. De multe ori instituțiile, magazinele aleg să-și pună asemenea ramped oar pentru a îndeplini o formalitate, deoarece unele care sunt accesibile nu au bară de susținere iar acare sunt greu de accesat au bară de susținere, dar degeaba. De multe ori persoanele cu dizabilități trebuie să vină însoțite, pentru a fi ajutate, pentru a avea acces la unele instituții deoarece singure nu au nici o șansă.
„După trei ani de la vechiul studiu, am ajuns să fim primiţi si văzuţi foarte bine şi într-adevăr s-au făcut anumite lucruri, din păcate unele clădiri nu pot fi accesibilizate. Am văzut schimbări de atitudine şi foarte multe instituţii au venit spre noi şi nu a trebuit să mergem noi spre ele”, a spus în cadrul conferinţei de presă, sociologul Corina Muntean.
„Studiul nostru e unul micuţ dar e bun în România, mergem şi ridicam mingea la fileu autorităţilor. Ştim şi am văzut că în unele locuri este foarte greu de intervenit” a adăugat Dragoş Zaharia, preşedintele SPEROMAX Alba.