Persoanele cu handicap din zona Apusenilor își vor putea obține certificatele cu un singur drum în Alba Iulia

1 februarie 2013 08:400 comments

roman 358
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman a dat joi o veste bună persoanlor cu handicap din zona Apusenilor. Florin Roman a spus că împreună cu celălalt vicepreşedinte al CJ Alba, Alin Cucui au iniţiat un proiect de hotărâre, care va fi supus votului în următoarea şedinţă a CJ Alba, prin care persoanele cu handicap din județul Alba, în primă fază cele zona Munților Apuseni vor putea beneficia de un regim birocratic mult mai simplu pentru obținerea indemnizației de la stat. În loc de a fi nevoiți să călătorească de trei ori până în Alba Iulia pentru obținerea certificatului de handicap, așa cum se întâmplă în prezent, aceștia vor veni o singură dată în Alba Iulia, pentru evaluarea gradului de handicap, iar restul problemei se va rezolva local.
Trebuie spus faptul că până în prezent, persoanele cu handicap erau nevoite să facă trei drumuri la Alba Iulia, să stea în condiții rușinoase și jenante pentru noi, dificile din punct de vedere material pentru ei, dar și al handicapului pe care îl dețin: o dată pentru a fi evaluați sau reevaluați anual pentru obținerea certificatului de handicap, mai făceau un drum dus-întors pentru depunerea dosarului și mai făceau un drum dus-întors pentru ridicarea certificatului. Amintim faptul că, conform statisticii aproape 5% din populația județului Alba, aproximativ 18.000 de persoane, sunt posesoare ale unui certificat de handicap.
Florin Romana spus că simplificarea acestor proceduri nu este una foarte grea. Mai precis toate dosarele pentru persoane cu handicap se vor putea depune la primăriile din localitățile de domiciliu ale persoanelor cu handicap. Dosarele trebuie depuse cu două săptămâni înainte de expirarea certificatelor. După depunere dosarele vor fi transportate de către personalul administraţiilor locale la Primăria Cîmpeni sau la DSS Abrud. Săptămânal, reprezentanții Direcției de Protecție a Copilului se vor deplasa la Primăria Cîmpeni și la DSS Abrud, de unde vor ridica aceste dosare. Certificatele de handicap, eliberate de comisia din Alba Iulia în urma evaluării gradului de handicap, vor fi duse la Primăria Cîmpeni sau la DSS Abrud, de unde vor fi ridicate și transportate la primăriile din localitățile de domiciliu și vor fi înmânate persoanelor cu handicap.
„Prin această procedură, îi scutim pe cei care sunt cu handicap să facă un drum la Alba Iulia pentru depunerea dosarului. Astfel, reducem cheltuielile pe care acești oameni, dintre care mulți sunt săraci, le au cu transportul, evităm situații penibile în care persoane cu infirmități serioase să fie puse într-un mijloc de transport. Tot săptămânal, reprezentanții DSS stabilesc programări pentru evaluare, pentru ca oamenii să nu mai stea la cozi interminabile”, a precizat Roman.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com