Peste 110.000 lei de la AFCN pentru ATMA Alba şi Centrul Augustin Bena

23 iulie 2012 17:330 comments

Centrul de Cultură Augustin Bena şi Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba au câştigat recent trei proiecte cu finanţări de peste 110.000 lei în cadrul unui concurs lansat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În cadrul concursului, 17 proiecte ale diferitelor asociaţii de cultură sau ONG-uri au reuşit să câştige finanţări. Un lucru demn de apreciat este că pe primul loc, cu cel mai mare punctaj, s-a aflat proiectul Asociaţiei ATMA Alba „Reconstituirea portului tradiţional din Pănade, judeţul Alba”. Acest proiect are valoarea de 49.587 lei şi va fi coordonat de preşedinta Asociaţiei ATMA Alba, Petruţa Pop. În cadrul proiectului se vor realiza costume tradiţionale populare, unul femeiesc şi altul bărbătesc şi se va face o filmare a tuturor paşilor tehnici de realizare a costumelor tradiţionale. Un alt proiect câştigat de ATMA Alba, clasat pe locul 17 în lista proiectelor câştigătoare, este „Din comoara satelor” (proiectul a câştigat o finanţare de 28.475 lei), proiect iniţiat de Elena Anghel şi coordonat de Marinela Baba. Acest proiect îşi propune promovarea folclorului autentic din zona Cricău-Galda-Ighiu.
De asemenea, Centrul Cultural Augustin Bena a câştigat proiectul „Nuntă în Transilvania”, care s-a aflat pe locul 4, având o finanţare de 35.463 lei. Proiectul îşi propune cercetarea şi reconstituirea obiceiurilor de nuntă din comuna Sălciua (Alba) şi comuna Groşii Ţibleşului (Maramureş) şi realizarea unei cărţi şi a două filme documentare cu tradiţiile din satele respective.
Vicepreşedinţii CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, au declarat că este îmbucurător că în această perioadă economică dificilă se găsesc şi finanţări externe pentru cultura tradiţională autentică.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com