Prefectul Gheorghe Feneşer: Problema diabeticilor insulinici din Alba a fost luată în considerare de Ministerul Sănătăţii
La începutul lunii martie, o problemă deosebit de sensibilă intra în atenţia prefectului judeţului Alba: diabeticii insulinici se confruntă cu dificultăţi în obţinerea la timp a insulinei de care sunt dependenţi, din cauza numărului mic de diabetologi şi a restricţiilor privind numărul de consultaţii zilnice pe care aceştia le pot efectua. Bolnavii dependenţi de insulină din Alba îşi pot obţine reţetele de care au nevoie doar în urma consultaţiei la diabetolog, care se face pe bază de programare o dată la 3 luni, termen de multe ori depăşit din pricina numărului mare de diabetici insulinici. De asemenea, distanţele mari pe care trebuie să le parcurgă aceşti bolnavi pentru a se prezenta la medic, în vederea obţinerii prescripţiei medicale le creează, la rândul lor, mari dificultăţi.
În cadrul unei întâlniri avute cu autorităţile medicale din Alba, prefectul Gheorghe Feneşer a lansat o serie de propuneri care, în opinia sa, ar fi dus la soluţionarea acestei probleme. Printre acestea, s-au regăsit eliminarea baremului de consultaţii în cazul diabeticilor, angajarea la Sebeş, Cîmpeni, Aiud sau Ocna Mureş a unui medic specialist în diabetologie, precum şi posibilitatea eliberării de către medicii de familie a reţetelor pentru insulină, în baza scrisorii medicale emise de către specialist. În condiţiile în care aceste propuneri au fost agreate de reprezentanţii DSP Alba, ai CAS Alba şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă, precum şi de medicul diabetolog prezent la întâlnire, prefectul a transmis Ministerului Sănătăţii memoriul specialiştilor cuprinzând toate aceste soluţii, solicitând analizarea şi, eventual, punerea lor în aplicare.
„Ieri am fost contactat telefonic de către Răzvan Vulcănescu, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care mi-a confirmat faptul că propunerile pe care le-am înaintat au fost luate în considerare şi vor fi incluse în noua strategie naţională de sănătate. În acest fel, problemele diabeticilor dependenţi de insulină, nu numai a celor din judeţul Alba, vor fi rezolvate şi am satisfacţia că le pot transmite acest lucru tuturor bolnavilor de diabet şi în special acelora care mi-au cerut ajutorul.Trebuie precizat faptul că, la nivel naţional, peste 400.000 de persoane suferă de diabet”, a declarat Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba.
În acelaşi context, tot ieri, prefectul judeţului Alba a fost la Spitalul Judeţean de Urgenţă, împreună cu Horea Timiş, directorul DSP Alba, pentru a se convinge la faţa locului dacă Centrul Judeţean de Diabet a fost redeschis în locul din incinta spitalului, unde a funcţionat iniţial până la mutarea activităţii în policlinica de pe str. Muşeţelului. „Deşi intenţia a fost de a redeschide acest centru până la jumătatea lunii martie, ea nu s-a putut concretiza încă, din motive, înţeleg eu, de natură tehnică. Cu toate acestea, conducerea spitalului m-a asigurat că, în cel mai scurt timp posibil, bolnavii de diabet se vor putea adresa medicilor specialişti într-un cabinet provizoriu, Centrul Judeţean de Diabet urmând să fie repus în funcţiune până cel mai târziu în luna august a acestui an. Cel puţin acestea sunt asigurările pe care mi le-au dat reprezentanţii spitalului şi sper să se ţină de cuvânt. Am convingerea că şi domniile lor îşi doresc ca diabeticii insulinici, toţi bolnavii de fapt, să beneficieze de cele mai bune servicii din partea lor”, a completat prefectul judeţului Alba.