Preşedintele ţării cere începerea proiectului minier de la Roşia Montană

11 aprilie 2012 15:351 comment

Preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel la guvernanţi să urgenteze luarea unei decizii în cazul proiectului de la Roşia Montană şi a explicat că reluarea activităţilor de minerit reprezintă singura opţiune reală pe care o are statul pentru crearea de noi locuri de muncă.
„În momentul de faţă, România nu mai are resurse de a crea locuri de muncă, decât dacă privim cu responsabilitate la reluarea activităţii de minerit în domenii care prin evoluţia pieţelor fac din nou rentabilă exploatarea unor resurse naturale. Aş vrea să vă spun că datorită demagogiei şi laşităţii demnitarilor români, investiţia de la Roşia Montană stă blocată din 1997, iar în perspectiva imediată, se prefigurează procese extrem de costisitoare”, a declarat preşedintele Traian Băsescu marţi seara, la ceremonia de învestire a noului ministru al Mediului, Attila Korodi.
Potrivit acestuia, fiecare perioadă de amânare a începerii proiectului înseamnă pierderi rezultate prin necrearea de locuri de muncă. „Dacă, spre exemplu, pe exploatarea de la Roşia Montană discutăm despre obţinerea unui profit la sfârşitul unui ciclu de 16 ani de circa 3 miliarde de euro, vreau să ştiţi că în lipsa locurilor de muncă România pierde în fiecare an 3,6 miliarde de euro prin deficitul la fondul de pensii. Deci pierdem în fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la Roşia Montană. Şi dacă îl socotim pe vreo zece ani, vedem că pierdem o dată şi ceva toţi banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană într-un ciclu bugetar. Or, acest lucru nu poate fi reparat decât prin renunţare la minciună, la demagogia mass-mediei, la demagogia oamenilor care nu înţeleg şi prin asumarea de către politicieni a soluţiilor de creare de locuri de muncă”, a adăugat preşedintele.
În opinia şefului statului, în următorii cinci ani România nu se poate bizui pe relansarea investiţiilor străine, ceea ce înseamnă că problema deficitului fondului de pensii nu se va rezolva. De aceea, crede Băsescu, este nevoie de luarea unor decizii clare în ceea ce priveşte proiectele de investiţii aflate în discuţie şi în primul rând în legătură cu proiectul minier de la Roşia Montană. „Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize, sigur, în deplină cunoştinţă de cauză; dacă nu, spuneţi „nu” investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces. Statul român, repet, s-a angajat din 1997 la exploatarea în comun cu parteneri străini a acestui zăcământ. Dacă nu, măcar spuneţi nu mâine şi închideţi subiectul, urmând să vedem ce se va întâmpla în proces. Dar nu mai ţineţi astfel de subiecte în dezbatere publică, care nu face decât, pe de o parte, să îi antreneze pe cei care vor o Românie care să stagneze într-o dezbatere demagogică, iar autorităţile române să fie descalificate şi pe piaţa internaţională şi la instituţiile internaţionale şi la cetăţenii români pentru că nu iau o decizie”, a solicitat acesta.
În ceea ce priveşte protecţia mediului, Traian Băsescu a explicat că statul român nu are resursele financiare necesare realizării de lucrări eficiente de protecţie a mediului în zonele exploatărilor miniere. „Este clar că România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării acestor resurse, aur, cupru, gaze de şist în condiţii în care să putem spune că mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme străine mi se pare singura soluţie”, a precizat Băsescu.
La final, şeful statului a solicitat Guvernului asumarea deciziilor în cazul investiţiilor miniere, singurele care pot crea noi locuri de muncă în această perioadă.

Sorin Poparadu

1 Comment

  • defapt nu cere inceperea proiectului mai mult cere un raspuns pentru proiect, pentru ca o asteptare atat de indelungata nu este acceptabila, din cauza asta ajung sa ne ocoleasca investitorii

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com