Proiectul de la Roşia Montană poate crea mii de locuri de muncă

28 mai 2012 16:089 comments

Profesorul Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), vorbeşte în cadrul unui interviu acordat jurnaliştilor de la Evenimentul zilei (evz.ro) despre actuala situaţie economică internă şi internaţională, importanţa semnalelor pozitive pentru investitori şi necesitatea repornirii mineritului pentru economie.
„În condiţiile în care economia românească se străduieşte să iasă din criză, iar anul trecut, pe ansamblul economiei, s-a înregistrat un uşor progres – o creştere a PIB-ului de 2,5% – situaţia întreprinderilor mici şi mijlocii este mult mai dificilă. Ca de obicei, în condiţii de criză, cei care sunt mai mici suportă mai greu criza şi ies mai greu din această situaţie. Întreprinzătorii români au costuri de circa 2,5 mai mari decât media europeană. Alt motiv este întârzierea mare la absorbţia fondurilor structurale”, a explicat Nicolescu situaţia IMM-urilor româneşti în această perioadă.
În ceea ce priveşte relansarea economică, preşedintele CNIPMMR crede că este obligatoriu ca procesul investiţional să fie relansat. „Trebuie pus accent pe relansarea procesului investiţional. Singura direcţie majoră care poate să determine revigorarea sectorului de IMM-uri este intensificarea investiţiilor. Trebuie să amplificăm gradul de atractivitate al mediului de afaceri din România pentru a atrage mai multe investiţii străine şi pentru a face ca puţinii investitori care au resurse de investiţii să aibă încrederea necesară. Este foarte important ca sistemul bancar din România, care, din păcate, în proporţie de 93% aparţine capitalului străin, să ofere producătorilor aceleaşi condiţii de creditare cum oferă în ţările de baştină – în Austria sau Franţa”, a precizat acesta.
Întrebat de jurnalişti cum vede abordarea noului Guvern în legătură cu investiţiile în minerit, Ovidiu Nicolescu recomandă încurajarea proiectelor: „Când spun că prioritatea numărul unu o reprezintă relansarea procesului investiţional am în vedere atât zonele tradiţionale de investiţii, în special cele legate de resursa umană calificată, cât şi zonele care au apărut mai recent ca atractive – în special zona mineritului. Eu sper ca acest Guvern să-şi reconsidere poziţia, nu la modul teoretic, ci prin încurajarea proiectelor care există”.
Specialistul vorbeşte şi despre implicaţiile proiectului minier Roşia Montană. „Atenţia acordată de fosta guvernare proiectului minier şi nuanţarea actualilor guvernanţi are, în opinia noastră, două semnificaţii. Prima se referă la efectele concrete ale aprobării şi implementării acestui proiect, care va însemna nişte zeci de întreprinderi mici şi mijlocii ce vor fi legate direct de exploatarea minieră prin serviciile oferite în diverse domenii. Va însemna nişte mii de locuri de muncă directe şi indirecte”, a explicat el.
Preşedintele CNIPMMR consideră că pentru a creşte gradul de atractivitate al României pentru investitorii străini trebuie menţinut actualul echilibru macroeconomic. Ovidiu Nicolescu este profesor de management la Universitatea de Studii Economice Bucureşti din 1970.

Sorin Poparadu

9 Comments

  • iar acele cateva mii de locuri de munca vor fi intr-o zona care in prezent are somajul de 80%!

  • Da,va crea mii de joburi si nu numai in minerit. In jurul proiectului se vor antrena alte 1000 de companii, din diverse domenii ca transporturile, constructiile, energia s.a. si, astfel, se va ajunge la o cifra de 3600 de locuri de munca.

  • Face in zoan cateva mii de locuri de munca ,dar daca ne gandim ca mai au nevoie si de materii prime si o parte vor fi luate din tara, se fac locuri de mucna si in alte zone

  • Cine va mai crede bre? Nu i-ati cumparat chiar pe toti. Mai sunt. SI CATIVA VA STAU IN COASTE RAU DE TOT. Serviciu placut in continuare Calin, Anda si Andrei.

  • da se pot crea mii de locuri de munca si este si mare nevoie de ele mai ales intr-o zona cu somaj de peste 80%. pacat ca nu avem si oameni competenti si interesati de asta, care sa ia decizii benefice noua

  • nu mi se pare normal sa avem sansa sa dezvoltam zona respectiva, sa rezolvam si acest aspect legat de saracie si somaj si in schimb noi sa tot amanam

  • in tara asta vad ca tot sunt ocazii sa se rezolve din probleme si sa se faca ceva, doar ca cei de la putere le rateaza pe toate. e asa greu sa ia o decizie?

  • @Elena: nu ne e normal si nu facem deact sa ne subminam singuri ocaziile de dezvoltare si refacere economica doar pentru ca nu se poate lua o decizie

  • este un proiect foarte profitabil, pacat ca nu este vazut asa si de guvernanti, puteau sa scoata multi bani din el si multe locuri de munca, mii chiar, dar asa e in romania, asteptam pana …

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com