Psiholog din Alba la Congresul European de Bibliodramă din Germania
Maria-Ioana Bogdan, profesor consilier în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba şi psiholog în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, a beneficiat de o bursă oferită de Comisia Europeană şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. Respectiva bursa i-a permis ca, la finalul lunii august, să participe pentru o săptămână la Congresul European de Bibliodramă din Germania, eveniment anual care, pentru prima dată, s-a bucurat şi de participarea unui român. Despre participarea sa, profesoara Maria-Ioana Bogdan ne-a declarat: “În perioada 21 – 26 august 2012, am avut şansa de a mă afla în Hannover, Germania, alături de alţi 32 de formatori, profesori, pastori şi drama-terapeuţi din ţări precum Germania, Suedia, Anglia, Lituania, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Finlanda, Olanda, pentru a participa la evenimentul „Bibliodrama with multicultural and multilingual groups”, organizat cu sprijinul Gesellschaft für Bibliodrama e.V. Germania.
Ţin să menţionez că în acest an oportunitatea de a beneficia de o experienţă de formare internaţională a fost dublată de alte două aspecte. Înainte de orice, a pune în comun şi a experimenta exemplele de bune practici ale colegilor europeni, nu poate decât să fie un mare plus adus experienţei personale, cu influenţe pe termen lung asupra dezvoltării organizaţionale. Dar, mai mult decât atât, mobilitatea de formare a inclus şi participarea la Congresul European de Bibliodramă, prima ocazie pentru ţara noastră de a se afirma pe un teritoriu, pe cât de nou pentru noi, pe atât de puternic şi de accesat în Europa.
Bucurându-se de prezenţa a mai bine de 70 de specialişti din domenii ca psihologie, teologie, filosofie şi artă, Congresul a fost pentru mine un prim pas în încercarea de a pune în comun, în practica de fiecare zi, câte puţin din fiecare dintre aceste domenii: am învăţat că niciunul nu e complet fără celălalt şi mi s-a demonstrat că intervenţia în domeniul consilierii psihologice şi a psihoterapiei este diminuată fără prezenţa ideilor teologice şi a exprimării artistice.
Pentru toate acestea, cu promisiunea că voi păstra vii şi voi împărtăşi cu ceilalţi cele dobândite în cadrul formării, ţin să mulţumesc Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, care şi în acest an m-a susţinut, Comisiei Europene şi Fondului Social European pentru sprijinul financiar acordat şi nu în ultimul rând, celor care m-au învestit cu încredere în continuarea procesului de învăţare pe tot parcursul vieţii.”
Sorin Poparadu