Recomandări ale GIMPC Roşia Montană pentru anul 2012

14 martie 2012 18:124 comments

La începutul lunii martie a avut loc cea de a VII-a reuniune a Grupului Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural (GIMPCRM) din Roşia Montană, consacrată stadiului cercetărilor arheologice din Galeria Cătălina Monuleşti şi al lucrărilor de restaurare a clădirilor din Centrul Istoric al localităţii.
În cadrul lucrărilor Grupului a fost prezentată situaţia detaliată a lucrărilor de cercetare arheologică şi de amenajare a Galeriei Cătălina Monuleşti, coordonate de arheologul francez Beatrice Cauuet (Laboratoire TRACES-CNRS, Université Le Mirail, Toulouse), echipa mixtă de arheologi, geologi şi mineri aflându-se în curs de identificare a vechii intrări romane în mină. Identificarea, degajarea şi cercetarea vechii intrări romane este o etapă esenţială în demersul de amenajare muzeală a Galeriei Cătălina-Monuleşti, cea mai importantă galerie, din punct de vedere ştiinţific şi simbolic, din Roşia Montană. În cursul prezentării stadiului lucrărilor de cercetare, membrii Grupului au fost informaţi cu privire la rezultatele procesului de datare a artefactelor descoperite în galeriile secundare din Cătălina Monuleşti, analizele de laborator, efectuate în Franţa, aratând că fragmentele, provenind de la scările de acces şi de la o instalaţie hidraulică de evacuare a apei, datează din epoca romană. Datarea certă a artefactelor este cu atât mai importantă cu cât acestea se află într-o excelentă stare de conservare, fapt care va da o şi mai mare relevanţă viitorului traseu turistic din Galeria Cătălina-Monuleşti.
Membrii Grupului au fost informaţi şi cu privire la stadiul lucrărilor de restaurare din Centrul Vechi al localităţii Roşia Montană, un prim lot de 15 imobile aflându-se în stadiul final al lucrărilor de restaurare şi refuncţionalizare. Pentru alte 50 de case, care urmează şi acestea să fie restaurate, au fost întocmite proiectele de specialitate pentru demararea lucrărilor de restaurare. Acestui lot substanţial i se adăugă alte 60 de imobile, aflate de asemenea în curs de proiectare de către cadrele didactice şi studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, în baza unui parteneriat încheiat între prestigioasa instituţie de învăţământ şi Roşia Montană Gold Corporation.
De asemenea, reprezentanţii RMGC au anunţat că se află în stadiul final al constituirii dosarului de autorizare prealabilă de restaurare a monumentului funerar de la Tăul Găuri, întreţinut în prezent prin eforturile voluntare ale companiei. Grupul a apreciat ca satisfăcător stadiul lucrărilor de restaurare, care se desfăşoară în prezent la clădirea vechii Primării şi a fostei şcoli, insistând asupra necesităţii folosirii celor mai bune practici şi standarde în domeniu.
Reprezentanţii companiei au anunţat reluarea sprijinului financiar pentru continuarea seriilor de publicaţii, în urma cercetărilor pluridisciplinare desfăşurate la Roşia Montană. Astfel, în cursul acestui an urmează să apară volumele ”Arhitectura Apusenilor” şi ”Etnografia şi etnologia Buciumului”, în Seria ”Anthropos”, precum şi lucrările ”Locuirea romană din zona Păru Carpeni” şi ”Necropola romană Hop-Găuri”, în Seria ”Alburnus Maior”.

Propuneri ale GIMPCRM

În vederea unei cât mai bune valorificări a experienţei ştiinţifice şi organizatorice acumulate în cadrul cercetărilor desfăşurate la Roşia Montană, Grupul propune înfiinţarea, în anul 2012, a unei şcoli interuniversitare de vară pentru arheologie şi restaurare la Roşia Montană, la care să participe arheologi, arhitecţi şi studenţi de la Universităţile naţionale din România.
Grupul propune realizarea unor sondaje arheologice în centrul istoric al satului, care poate şi trebuie făcut cu ocazia realizării lucrărilor de modernizare a infrastructurii.
Asigurarea unei unităţi metodologice în abordarea viitoarelor lucrări de cercetare arheologică şi de restaurare, prin consultări reciproce între specialişti.
Finalizarea dosarelor de clasare a clădirilor vechii Primării şi a fostei şcoli, aflate în curs de restaurare şi refuncţionalizare.
Grupul susţine şi salută elaborarea ghidului de bune practici pentru lucrările de restaurare, realizat de o echipă naţională de arhitecţi, cu audit britanic.
Grupul recomandă finalizarea, în anul 2012, a planificării lucrărilor de amenajare muzeală din Centrul Vechi.
Grupul recomandă realizarea unei expoziţii/prezentări a progreselor lucrărilor de cercetare arheologică de la Cătălina Monuleşti, în luna aprilie a.c., pentru a facilita circulaţia naţională şi internaţională a descoperirilor rezultate în urma cercetărilor şi lucrărilor de amenajare. O.P.

4 Comments

  • ma bucur ca se ocupa cei de la RMGC cu restaurarea patrimoniului din Rosia Montana, am inteles ca au facut o treaba foarte buna cu galeriile romane si ca dupa ce vor termina localitatea va arata foarte bine.

  • Sper ca toti cei care sunteti impotriva proiectului , sa va convingeti ca tot ce fac cei de la RMGC este real , este munca pe bune mai ales la patrimoniul tarii noastre , Romania.Si inca odata , se poate face trebuie vointa, bani si munca.

  • Macar vedem ca se face ceva si investitorii au grija de patrimoniul nostru, de restaurarea si intretinerea sa, actiuni si investitii pe care nu le vedem si din partea statului sau multitudinii de ONG-uri

  • Asta e doar inceputul. Investitia in patrimoniu e de 70 mil pt patrimoniul local si inca 70 pt cel general. O gramada de bani si bine ca intra in Romania, zic.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com