Relansarea mineritului este o şansă enormă

25 aprilie 2012 15:514 comments

Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montana a organizat miercuri, la Bucureşti, conferinţa naţionalaă “O şansă pentru România: locuri de muncă prin relansarea mineritului”.
Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană salută şi sprijină iniţiativa Sindicatului Viitorul Mineritului din Roşia Montană de a lansa o acţiune de strângere de semnături pentru locuri de muncă în minerit şi implicit la Roşia Montană.
Lansarea oficială a acţiunii a avut loc la Bucureşti, în cadrul conferinţei naţionale „O şansă pentru România: locuri de muncă prin relansarea mineritului”, organizată de Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană.
Iniţiativa vine în contextul în care 76,1% din oamenii cu vârstă de muncă din zona Roşia Montană nu au venituri din salarii (conform Direcţiei Judeţene de Statistică, 2011), iar proiectul minier Roşia Montană, cel care ar avea capacitatea să revitalizeze din punct de vedere economic zona şi să transmită un semnal pozitiv altor investitori interesaţi de industria minieră românească, este în continuare în aşteptarea avizelor necesare pentru relansarea mineritului în zonă.
Cristian Albu, preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Roşia Montană, a lansat semnalul campaniei de strângere de semnături în sprijinul locurilor de muncă din minerit şi, implicit, pentru pornirea proiectului minier de la Roşia Montană: „Fac un apel la solidaritatea românilor, care întotdeauna au ştiut să se susţină unii pe alţii în vremuri dificile, în vremuri de criză. În ziua de azi, avem cu toţii nevoie de locuri de muncă, mai mult decât de orice altceva. Noi, minerii din Apuseni, ştim că mineritul poate să aducă prosperitate şi locuri de muncă. E momentul ca mineritul să pornească din nou, pe baze moderne, ca să dea de lucru pentru mii de oameni, nu doar din Apuseni, ci şi din alte zone miniere cu tradiţie. Noi, roşienii, avem o şansă doar dacă proiectul minier aurifer începe. De aceea, fraţi români, vă rog să susţineţi şansa noastră la o viaţă mai bună, pentru noi şi pentru copiii noştri. Dacă sunteţi de acord că trebuie să facem tot ce depinde de noi ca să avem locuri de muncă, semnaţi pentru repornirea mineritului în România şi pentru locurile de muncă pe care le poate aduce la Roşia Montană şi în toată ţara”.
Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană include 40 de primării din zone miniere, în frunte cu primăria din Roşia Montană.
Eugen Furdui, primarul localităţii Roşia Montană, a susţinut de asemenea poziţia exprimată de Cristian Albu: „Oamenii din Roşia Montană nu mai au răbdare. Vin zilnic la primărie şi ne întreabă dacă avem veşti, dacă ştim ce se întâmplă cu proiectul. De ani buni le zicem acelaşi lucru: că aşteptăm autorităţile centrale să-şi aplece puţin privirea şi asupra Roşiei Montane şi să analizeze proiectul minier. Iar pentru că noi nu avem răspunsuri şi pentru că ei s-au săturat de aşteptat, roşienii fac acum un apel la toţi românii să le susţină cauza. Sperăm ca această iniţiativă să fie un semnal puternic pentru cei în măsură să avizeze startul proiectului care ar face Roşia Montană să renască.”
Conferinţa a beneficiat şi de expertiza a doi invitaţi internaţionali: Johannes Drielsma, Director Adjunct al Euromines, şi Seppo Maula, expert în dezvoltare durabilă pentru comunităţi miniere din Finlanda.
Invitaţii au dezbătut subiectul strategiilor pentru resurse minerale din ţările UE precum şi legătura dintre proiectele de investiţii în minerit modern şi numărul mare de locuri de muncă pe care acestea le generează la nivel european. Un exemplu în acest sens l-a adus Seppo Maula, a cărui experienţă în implementarea unui proiect minier de anvergură, într-o mică localitate din Finlanda, s-a dovedit foarte utilă pentru cei prezenţi la conferinţă.
În Europa, tot mai multe state au înţeles cât de importante sunt resursele naturale pentru creşterea economică
În Raportul Anual din 2011, intitulat „Materiile Prime şi Viitorul”, Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere Euromines subliniază importanţa mineritului în Europa, având în vedere creşterea preconizată a cererii de resurse minerale ca urmare a creşterii demografice la nivel mondial.
Johannes Drielsma, Director Adjunct Euromines, a accentuat importanţa resurselor pentru calitatea vieţii precum şi pentru crearea de locuri de muncă: „Datorită proprietăţilor lor unice, resursele minerale sunt o sursă constantă de servicii esenţiale şi chiar indispensabile. Fără resursele minerale, nu am beneficia de locuinţe sau de mobilitate, de servicii de sănătate, comunicare sau educaţie. Fără acestea, puţini oameni ar avea un loc de muncă şi nimeni nu s-ar putea bucura de siguranţa locului de muncă. Majoritatea produselor minerale au o durată de folosinţă îndelungată, cum este cazul infrastructurii şi locuinţelor. De la oţel la aluminiu, de la cupru la aur, toate au o viaţă îndelungată la finalul căreia pot fi reutilizate în alte aplicaţii sau reciclate”.
„Mineritul modern nu este o utopie”, a continuat reprezentantul Euromines. „Este o certitudine şi se întâmplă la scară largă în Europa, unde multe state au înţeles cât de importante sunt resursele naturale pentru creşterea economică. Asemenea state dezvoltă proiecte miniere moderne, atât viabile economic, cât şi în deplin acord cu principiile dezvoltării durabile. Este recomandabil ca România să se folosească mai bine de aceste resurse într-un sector cu tradiţie, revitalizat, pentru binele cetăţenilor săi. Să nu uităm că există multe exemple de proiecte miniere de succes în ţări ale Uniunii Europene, cum sunt Finlanda, Portugalia, Grecia şi Suedia, proiecte care şi-au dovedit viabilitatea în timp şi din care România şi alte ţări se pot inspira cu succes.”
Şi în România există toate premisele pentru minerit modern
Finlanda, o ţară predominant agrară până în anii ’50, s-a dezvoltat ulterior într-un ritm susţinut datorită industrializării accelerate. În prezent, Finlanda este pe primul loc între statele membre UE producătoare de aur.
Exemplul Finlandei a fost prezentat în detaliu de Seppo Maula, fost primar al localităţii Kittilla şi actual consultant în domeniul industriei miniere. „În 2010, sectorul minier din Finlanda a generat 2.200 de locuri de muncă directe, în companii miniere, şi 1.700 indirecte, în companii subcontractoare. În 2014 ne aşteptăm la alte 3.300 de locuri de muncă generate de acelaşi sector. Consider că şi în România există toate premisele pentru minerit modern, responsabil faţă de mediu şi generator de locuri de muncă. Cred că la Roşia Montană aveţi resursele, aveţi priceperea şi dorinţa de muncă a oamenilor din comunitate şi aveţi şi un investitor serios, de încredere, cu un proiect minier solid.”, a declarat în cadrul conferinţei Seppo Maula.
Despre Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană
Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană s-a lansat oficial în cadrul unei conferinţe organizate în iunie 2011, la Bucureşti, în prezenţa a peste 100 de participanţi, susţinători ai proiectului minier.
În prezent, Grupul are peste 70 de membri şi este format din organizaţii importante din România: sindicate, asociaţii patronale, primării de oraşe şi comune din comunităţi cu tradiţie minieră şi nu numai, fundaţii şi organizaţii nonguvernamentale din diverse medii şi chiar persoane fizice. Lista completă a membrilor, precum şi acţiunile Grupului de Susţinere vor fi prezentate permanent pe site-ul organizaţiei, www.sustinemrosiamontana.ro, pe pagina dedicată de Facebook, dar şi în publicaţii tipărite şi electronice.
Cei care doresc să devină membri ai Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană sunt invitaţi să contacteze Secretariatul Grupului la office@sustinemrosiamontana.ro.

4 Comments

  • Normal ca este o sansa ecnorma, este o sansa si catre relansarea economica a Romaniei nu doar catre relansarea zonei Rosia Montana si refacerae patrimoniului de acolo

  • Si trebuie sa fie pusa in aplicare atat timp cat noi suntem constienti ca nu mai avem deloc un viitor asigurant.Trebuiesc aduse cat mai multe , pentru ca asa reducem somajul si ridicam economia

  • Daca ne uitam la alte tari care au deschis mine si cat de profitabil a fost pentru ele si cum nu exista proleme , clar asta este o sansa foarte buna. Trebuie sa ne uitam la exemple similare nu la exemple de pe vremea lui pazvante’

  • Bineinteles, mai ales in aceste conditii in care avem mine care aduc bani si noi le tinem inchise doar pentru ca nu stim sa ce inseamna o investitie straina

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com