Românii şi maghiarii din zona Roşia Montană îşi doresc continuarea mineritului!

17 aprilie 2012 13:504 comments

Scrisoare deschisă în atenţia domnului Preşedinte Traian Băsescu, domnului Prim-Ministru Mihai Răzvan Ungureanu, domnului Ministru al Mediului şi Pădurilor Attila Korodi

Mineritul a însemnat pentru maghiarii din Abrud, Roşia Montană şi împrejurimi şansa de a trăi cu fruntea sus, de a avea o meserie respectată şi de a fi cetăţeni de frunte în comunitatea din care au făcut parte. Noi dorim să continuăm această tradiţie, pe care o cunoaştem foarte bine şi ştim că, dacă mineritul se face cu simţ de răspundere, e ecologic şi benefic pentru oameni şi pentru natură. Nu tehnologia ne ameninţă, ci nesiguranţa şi teama că mâine nu vom avea locuri de muncă sau va trebui să ne căutăm un alt loc sub soare!
Asociaţia noastră confirmă buna credinţă a investitorului privat din Roşia Montană, dovedită, printre altele, în proiectul de salvare a Bisericii Unitariene din Abrud. Această companie a alocat şi va aloca şi pe viitor resurse importante, financiare şi umane, pentru conservarea obiectivelor de patrimoniu şi pentru a pune în practică un proiect minier modern şi responsabil.
Mineritul poate însemna pentru România o nouă şansă de a se dezvolta economic, pentru că o ţară cu resurse bine puse în valoare are bunăstare, iar atunci poate susţine şi patrimoniul cultural, poate să dea generaţiilor viitoare şansa de a trăi şi munci în ţara lor, cu demnitate. Ne punem speranţele în noul Ministru al Mediului, ştiind că dumnealui cunoaşte bine zona noastră, problemele care ne apasă, căci a avut contact cu proiectul minier de la Roşia Montană încă din 2007.
Nu este uman să ţii în aşteptare şi să condamni la disperare o comunitate întreagă! Aurul de la Roşia Montană nu va dispărea, el tot va trebui scos la lumină şi o decizie tot va trebui luată. Nu vrem să fim o generaţie de sacrificiu, vrem să ni se dea dreptul la muncă. Maghiarii şi românii din zona Apusenilor se bazează pe minerit, numai prin minerit localităţile noastre se pot dezvolta şi pot să prospere, ca odinioara, atât ca forţă industrială, cât şi ca adevărată atracţie turistică. Fără un proiect de minerit responsabil şi fără investiţiile aduse de acesta, zona noastră e condamnată la pieire şi uitare.
Ardealul are nevoie de un proiect minier de asemenea anvergură! Roşia Montană poate da startul altor investiţii în România!

Cu deosebit respect,
Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud şi Roşia Montană
Kopenetz Lorand, Preşedinte

4 Comments

  • E nevoie de continuarea mineritului, mai ales ca acesta reprezinta o activitate traditionala de baza in zona, care era principala sursa de trai inainte

  • In zona, mineritul se practica de 2000 de ani!E normal ca localnicii sa militeze pentru continuarea acestei industrii. Avand in vedere ca este singura sansa pentru relansarea planurilor economice, comunitare, de mediu si de patrimoniu,cu atat mai mult.Sa dam drumul la minerit!

  • Toata lumea isi doreste csa continue mineritul in zona, nu doar localnicii ci si oamenii care sunt interesati de economia romaniei si posibilitatile ei de redresare

  • Este o prostie tipic romaneasca faptul ca noi tinem minele inchise, mine care aduc profit si ne ajuta enorm de mult in situatia de fata.Cati nu ar vrea sa aibe aur , iar noi nu vrem decat sa ne mandrim cu el si atat

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com