S-a constituit Comitetul de Iniţiativă pentru realizarea Monumentului Unirii

26 iunie 2012 16:320 comments

Marţi, 26 iunie 2012, la Prefectura Alba s-a constituit Comitetul de Iniţiativă pentru realizarea Monumentului Unirii. Din acest organism fac parte fostul deputat Nicolae Popa – preşedinte, prefectul Dan Coriolan Simedru, Emil Jurcă – preşedintele Asociaţiei Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, col. (r.) Ioan Todericiu – vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, col. (r.) Vasile Miron – preşedintele filialei Alba a Asociaţiei „Cultul Eroilor”, arh. Doina Harda, Hedviga Călin – arhitect-şef al Primăriei Alba Iulia, Ioan Pleşa – preşedintele Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”, Ioan Străjan – vicepreşedintele Fundaţiei, col. (r.) Ioan Galdea, Mircea Abrudeanu, istoricul Gheorghe Anghel.
Monumentul ar urma să fie amplasat în parcul din faţa catedralei ortodoxe din Alba Iulia, probabil în apropierea fântânii arteziene. La o primă estimare, monumentul ar urma să coste 3-4 milioane de lei, bani care ar urma să provină de la Ministerul Culturii.
Nicolae Popa, preşedintele Comitetului: „Este vorba de o decizie care aşteaptă de 94 de ani realizarea unui complex monumental, pe locul unde s-a săvârşit Unirea, pe Platoul Romanilor, nu în altă parte. De 94 de ani toate guvernele au încercat ridicarea unui asemenea monument, dar n-au reuşit. Acum , subliniez acest lucru, avem un climat politic favorabil. Dacă acum nu reuşim să facem acest monument, nu ştiu dacă se va face vreodată. Dacă va fi inclus în bugetul din 2013 al Ministerului Culturii cred că în 3 ani monumentul s-ar putea face”.
Dan Coriolan Simedru: „Mă simt onorat să fac parte din acest Comitet de oameni inimoşi. Patriotismul este un sentiment pe care din ce în ce mai puţini români îl au… La Alba Iulia avem două mari evenimente: 1 noiembrie – intrarea în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul, cel care a unificat pentru prima oară Ţările Române, şi 1 Decembrie – Unirea cea Mare. Noi, în fiecare an, sărbătorim Unirea de la 1918 la statuia lui Mihai Viteazul. Sper că în 2018 vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire la un monument al Unirii”.
Ioan Străjan: „Ultimul memoriu pe care l-am trimis pentru a cere realizarea acestui monument a fost în octombrie 2011: am trimis la Preşedinţie, la Guvern, la Parlament, la televiziuni. Singurul care ne-a răspuns a fost deputatul Păun… Va fi un monument care neapărat trebuie să-i reprezinte pe toţi românii, din toate provinciile, inclusiv pe cei din Bucovina şi Basarabia”.
Col. (r) Vasile Miron: „Lansez această discuţie publică: cum să se numească parcul din faţa catedralei, parcul în care va fi amplasat Monumentul Eroilor?”.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com