S-a inaugurat secţia de oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

25 septembrie 2012 19:222 comments

De marţi, Alba Iulia se poate mândri cu una dintre cele mai moderne secţii de Oncologie din ţară, care a fost inaugurată într-un cadru festiv. Evenimentul a început cu o slujbă religioasă de sfinţire a noii secţii de oncologie oficiată de IPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi. La eveniment au participat oficialităţi locale şi judeţene: Dan Coriolan Simedru – prefect de Alba, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Alin Cucui şi Florin Roman – vicepreşedinţi ai CJ Alba, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia dar şi dr. Răzvan Curcă – director medical, care a fost cu adevărat sufletul acestei investiţii, Nicoleta Coşarcă – manager spital, Monica Oneţiu – director îngrijiri medicale, Diana Mârza – director financiar contabil, ec. Gheorghe Ştef – director preşedinte CAS Alba, dr. Gheorghe Muntean – director adj. CAS Alba, preşedintele colegiului medicilor Gheorghe Vieru, Horia Timiş – director DSP Alba şi alţii.
Secţia de oncologie are 11 saloane, 7 la etaj şi 4 la parter, cu un număr total de 37 de paturi, plus 3 rezerve, fiecare salon fiind dotat cu baie proprie (duş special făcut pentru a putea spăla pacienţii chiar şi în cărucior), mobilier de ultimă generaţie, calculatoare, monitoare, aparatură medicală, geamuri termopan cu protecţie solară, detector de fum, sistem de alarmare a asistentelor de la patul bolnavului şi chiar şi aer condiţionat. Potrivit cadrelor medicale, sala de chimioterapie este acum de 7 ori mai mare decât cea din vechea locaţie.
Cifrele proiectului sunt următoarele: Total proiect reabilitare: 2.873.384 lei, din care Consiliul Judeţean Alba a asigurat 1.713.384 lei, Ministerul Sănătăţii 950.000 lei, iar din donaţii şi sponsorizări au fost obţinuţi 210.000 lei.
Total dotări secţie: 634.000 lei, din care Consiliul Judeţean Alba a asigurat 578.200 lei, iar din donaţii şi sponsorizări au fost obţinuţi 55.800 lei.
Total general: 3.507.384 lei, din care Consiliul Judeţean Alba a asigurat 2.291.584 lei, Ministerul Sănătăţii 950.000, lei iar 265.800 lei au provenit din donaţii şi sponsorizări ale unor firme sau persoane fizice.
„După aproape 5 ani de la constituirea secţiei de Oncologie medicală a SJUAI, iată că astăzi se concretizează proiectul de reabilitare a acestei secţii. A fost un proiect care părea iniţial foarte ambiţios, dar care, graţie sprijinului Consiliului Judeţean Alba şi Ministerului Sănătăţii, precum şi a numeroşi sponsori, a devenit realitate. Campania “Înger păzitor”, precum şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia au fost un sprijin deosebit de important pe tot parcursul proiectului. Apreciem în egală măsură şi oamenii simpli, care ne-au ajutat, cu contribuţia lor, să ducem la bun sfârşit proiectul. Tuturor le mulţumim în numele pacienţilor actuali şi viitori, beneficiarii finali ai acestei secţii. Ne bucurăm că am ajuns până aici, ne bucurăm că reuşim să oferim astfel de condiţii pacienţilor noştri, care din păcate sunt de trei ori mai mulţi faţă de când am ajuns aici pentru prima dată, în 2002”, a declarat dr. Răzvan Curcă, directorul medical al SJUAI.
Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean Alba, a declarat: „Aici este un model a ceea ce înseamnă descentralizare. S-a terminat cu responsabilitatea ministerelor şi a Bucureştiului. Asta e responsabilitatea administraţiei locale şi judeţene, aici este un rezultat. În ceea ce priveşte modernizarea celorlalte secţii, vor continua şi în ceea ce priveşte dotarea şi în ceea ce priveşte atragerea de medici. Vreau să mulţumesc tuturor medicilor din acest spital pentru că au fost alături de noi tot timpul, asistentelor medicale şi tuturor celor care lucrează aici.”
De asemenea, prefectul Dan Simedru a precizat că această secţie este cea mai grea secţie a Spitalului Judeţean şi că, de marţi, „putem să arătăm o nouă faţă şi să demonstrăm că judeţul Alba se poate civiliza cu cei aflaţi în gravă suferinţă.”
Primarul Mircea Hava a ţinut să-i felicite pe toţi cei care au participat la realizarea acestui obiectiv şi a menţionat că s-a demonstrat că adevărata descentralizare este aici.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com