S-a reluat tipărirea cardurilor europene de asigurări de sănătate

14 martie 2013 10:581 comment

 

cardCasa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a reluat tipărirea şi distribuirea către asiguraţi a cardurilor europene de asigurări de sănătate – documente care se eliberează gratuit, la cererea asiguraţilor, şi care pot fi folosite numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

Realizarea cardurilor europene a fost sistată în septembrie 2012, odată cu expirarea contractului cu fostul producător al respectivelor documente.

“Cardul European se distribuie persoanelor asigurate în urma unei solicitări către casa de asigurări sociale de sănătate de care aparţin. După aderarea României la Uniunea Europeana, aveţi dreptul de a primi Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS). Toate persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate în şedere temporară pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza cardul european de asigurări de sănătate eliberat de instituţia competentă din România (casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află înscris asiguratul)”, se arată într-un comunicat de miercuri al CNAS.

Cardul european este valabil şase luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de urgenţă.

Potrivit CNAS, cardul european nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE în vederea beneficierii de tratament medical.

“În cazul în care persoana asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se deplasează pe teritoriul statului membru UE/SEE (Spațiul Economic European) fără să solicite eliberarea unui card european sau în situaţia în care acesta a fost pierdut, a fost furat sau alte motive asemănătoare, şi în timpul acestei deplasări starea ei de sănătate necesită asistenţă medicală, această persoană are următoarele opţiuni: fie să solicite un certificat provizoriu de înlocuire de la casa de asigurări de sănătate unde acesta este luat în evidenţă ca persoană asigurată, fie să suporte contravaloarea asistenţei medicale urmând ca, la întoarcerea în statul de asigurare, să recupereze sumele plătite, prin intermediul formularului E126, de la casa de asigurări de sănătate unde este asigurat”, se arat[ ]n comunicatul respectiv.

sursa mediafax

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com