”Să știi mai multe, să fii mai bun! ” la CENTRUL ȘCOLAR DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ din ALBA IULIA

3 aprilie 2013 07:230 comments

centru

Elevii cu cerințe educative speciale (CES) de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia (C.S.E.I. Alba Iulia) au parte de foarte multe activități educative extracurriculare şi extraşcolare, având ca principal obiectiv implicarea lor şi a cadrelor didactice în activităţi de educaţie non-formală, care să pună în valoare talentele, preocupările extraşcolare şi competenţele elevilor în domenii cât mai diverse şi interesante, toate acestea considerate ca fiind idei de baza ale unei școli pe care ne-o dorim cu toții.
Cunoscută în 2012 ca “Şcoala altfel”, săptămâna “Să ştii mai multe, să fii mai bun!” le oferă elevilor și profesorilor şi în acest an, în perioada 1-5 aprilie, ocazia de a desfășura împreuna activități formale și non-formale, de a-și valorifica talentul, creativitatea, ingeniozitatea, de a vizita instituţii publice şi de a cunoaşte activitatea angajaţilor acestora.
Astfel, programul educațional extracurricular propus/desfășurat în această săptămână este unul variat, cuprinzând activități din mai multe domenii, oferind, atât elevilor cu dizabilități, cât și cadrelor didactice, posibilitatea de a se implica în activități pliate pe interesul și nevoile lor.
Toți dascălii școlii și-au ales activitățile la care au dorit să participe, dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, apetența pentru asemenea acțiuni, iar elevii, un uriaș potențial și o remarcabilă dorință de a se pune în valoare, de a-și valorifica ideile, de a crea și de a se implica afectiv în toate acțiunile întreprinse.
Săptămâna a început cu ”Atelier de creație”, activitate care a cuprins toți elevii școlii. În atelierele de lucru elevii au confecționat obiecte decorative, colaje realizate prin diferite tehnici, s-au pictat icoane pe sticlă, realizându-se astfel, o expoziție care a încununat cu succes munca elevilor și organizatorilor.
O parte dintre elevi au optat pentru activități artistice: lecții de dans, selecții pentru trupa de dans a școlii, vizionări de teatru, scenete, selecții pentru trupa de teatru a școlii, punerea în scena a unor piese de teatru pentru copii. De asemenea, în colaborare cu Biblioteca Județeana ”Lucian Blaga” a avut loc activitatea ”Cercul literar al copiilor”, unde elevii claselor a VI-a și a VII-a au participat cu mult entuziasm si plăcere alaturi de cadrele didactice organizatoare.
În fiecare zi a acestei săptamâni, elevii își sporesc cunoștințele de limba engleză prin intermediul jocurilor și al atelierului creativ, acestea aducându-și aportul semnificativ la îmbogățirea vocabularului elevilor, la crearea unui mic dialog în limba engleză între elevi și profesor, demonstrand tuturor ca ” English learning can be fun!”
Unii dintre elevii școlii împreună cu dascălii au optat pentru activităţi în interiorul şcolii, care să îmbine divertismentul cu dezvoltarea spiritului de competiţie şi a abilităţilor elevilor, iar alții și-au manifestat dorința de a de a vizita instituţii publice şi de a cunoaşte activitatea angajaţilor acestora.
Bucuria și plăcerea de a învăța lucruri noi sunt sporite prin intermediul ”Jocurilor și al poveștilor psihoterapeutice”, prin vizionarea de filme din cadrul ”Cinematografului de la școală”, prin lecturarea/vizionarea unor materiale interesante și atractive care vizează
” Un stil de viață sănătos” sau prin intermediul dezbaterilor pe marginea ” Tradițiilor și obiceiurilor la români”.
Tot în această săptămână se derulează o nouă activitate din cadrul Parteneriatului cu Școala Gimnazială ” Singidava” Cugir- ”Porți către prietenie”, activitate care constă în vizita elevilor de la această școală (cei implicați în proiect), desfășurarea de activități comune, precum și vizitarea Traseului celor Trei Fortificații.
”Ziua Porţilor Deschise” organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba oferă elevilor ocazia de a vizita subunitățile pompierilor și de a învăța cum acționează aceștia. Cu acest prilej, elevii vor putea vizita subunităţile pompierilor militari, unde le va fi prezentată tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie, câteva exerciţii demonstrative din programul de pregătire al pompierilor, primind şi informaţii despre misiunile pe care le desfăşoară.
Sportul și mișcarea în aer liber au locul lor bine stabilit în această săptămână, activitățile sportive fiind printre preferatele elevilor: concursuri cu mingea, fotbal, tenis de masă, concursuri de alergări, jocuri pentru cei mici și cei mari, toate incercând să stârnească amuzamentul și interesul participanților, aducând un plus de energie acestor zile.
La acțiunile din săptămâna ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” participă și elevii școlarizați la domiciliu. Cu ajutorul profesorilor itineranți, aceștia vor viziona filme pentru copii sau vor organiza activități distractive, board-games, jocuri de rol, concursuri pe teme rutiere.
De asemenea, elevii cu deficiențe grave din Casele de tip familial ” Sf. Ana” și ” Sf. Maria” împreună cu dascălii înarmați cu răbdare și perseverență au o săptămână bogată. Se desfășoară acțiuni de orientare spațială, concursuri de ștafete, acțiuni de orientare în natură prin utilizarea unor metode de predare alternative, activități de formare a autonomiei personale, atelier de olărit, concursuri de desene.
Toate aceste activități fac din școală o plăcere și nu o obligație. Copiii pot afla lucruri noi pe diferite căi, învătarea cunoaște mai multe forme, iar educația non-formală nu trebuie neglijată; iar noi, dascălii, trebuie să ținem cont de faptul că, la această vârstă, jocul e „ înțelepciunea și iubirea” unui copil , cu atât mai mult a unui copil cu CES.

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com