Se pot depune cererile pentru schemele de sprijin pe suprafaţă

1 martie 2012 15:150 comments

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat joi, 1 martie 2012, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie – 15 mai 2012, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 15 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
După data de 11 iunie 2012, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.
Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.
Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei.
Schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă cuprind:
Schema de plată unică pe suprafaţă (S.A.P.S.);
Plăţi naţionale directe complementare (P.N.D.C.):
PNDC 1 – culturi în teren arabil;
PNDC 2 – in pentru fibră;
PNDC 3 – cânepă pentru fibră;
PNDC 4 – tutun;
PNDC 5 – hamei;
PNDC 6 – sfeclă de zahăr.
Schema de plată separată pentru zahăr. (I.B.)

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com