Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Stelian Fedorca în vizită în Alba

19 noiembrie 2012 17:280 comments

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca s-a aflat luni într-o vizită în judeţul Alba. Luni dimineaţa acesta a avut o întâlnire la sediul ISJ Alba cu conducerea instituţiei şi directorii de şcoli despre ultimele reglementări din învăţământ. Printre subiectele discutate a fost şi cel privitor la clasa zero, un proiect pe care Ministerul Educaţiei intenţionează să îl continue şi în viitorul an şcolar. Nu s-a stabilit însă dacă elevii din această clasă pregătitoare vor susţine orele de curs în cadrul şcolilor sau dacă respectiva clasă va reveni la grădiniţă, acest lucru fiind determinat de spaţiile pe care le deţin unităţile de învăţământ.
Un alt subiect abordat de secretarul de stat a fost cel a reînfiinţării şcolilor profesionale, acolo unde acestea nu există în prezent. “Se pune foarte mult accentul pe un parteneriat cu agenţii economici, din câte am înţeles, modelul este ca elevii să facă practică la un agent economic care se angajează prin contract ca, după perioada şcolarizării, să le ofere un contract de 5 ani, urmând ca o parte din bani să fie alocaţi pe perioada şcolarizării de către agentul economic şi cealaltă parte de la buget”, au explicat reprezentanţii USL Alba care au participat la discuţii cu Stelian Fedorca.
După întâlnirea de la ISJ Alba Stelian Fedorca a participat, la Câlnic la lansarea proiectul ”Construieşte şcoli verzi” prin care şcoala din localitate va fi renovată cu fonduri de la Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.Proiectul Şcolii Gimnaziale Câlnic “O şcoală mai bună pentru un viitor mai bun”, a participat şi a fost desemnat câştigător al concursului organizat în coordonare cu evenimentul „Ziua Internaţională a Şcolilor Verzi”.
În cadrul proiectului “O şcoală mai bună pentru un viitor mai bun” – elevii Şcolii Gimnaziale din Câlnic s-au implicat în curăţarea împrejurimilor şcolii şi ale Fortăreţei Medievale. Clădirea datează din anii 1900, având aşadar 112 ani iar în tot acest timp nu au fost efectuate lucrări de modernizare. Şcoala se află într-o situaţie cu adevărat delicată fiind necesare: introducerea apei curente, pentru a putea fi demarate acţiunile pentru obţinerea avizului sanitar; izolarea termică a clădirii; schimbarea geamurilor şi uşilor din lemn cu unele eficiente energetic; schimbarea instalaţiei electrice; construirea de grupuri sociale; reparaţii ale sălilor de clasă – tencuială, zugrăveli etc.

Clase de profesională la Colegiul ID Lăzărescu
După vizita de la Câlnic , secretarul de stat, Stelian Fedorca s-a deplasat la Cugir unde a avut întâlniri cu autorităţile locale şi directorii de şcoli din zonă. Acesta a declarat ca va ţine cont de solicitarea primarului Adrian Teban, susţinut de candidaţii USL, Teodor Atanasiu şi Dan Simedru, de alocare de fonduri pentru continuarea lucrărilor la Colegiul ID Lăzărescu. Aici vor fi clase de şcoala profesională pentru tinerii din zonă căutaţi ca forţă de muncă specializată de Star Transmission.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com