Secţia de Urgenţă de la Spitalul Judeţean Alba asaltată de pacienţi
Secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba este suprasolicitată de pacienţii care vin pentru consultaţii. Reprezentanţii unităţii medicale susţin că majoritatea pacienţilor vin cu probleme care sunt de competenţa medicului de familie.
În ultima perioadă, numărul persoanelor care se prezintă la urgenţe aproape s-a dublat, faţă de aceeaşi perioadă a anilor precedenţi. Principalele cauze sunt lipsa de centre de permanenţă din Alba Iulia, dar şi faptul că majoritatea oamenilor preferă să apeleze la acest serviciu în detrimentul medicilor de familie. Unii pacienţi spun că nu au unde să se prezinte când se simt rău şi atunci apelează la Urgenţă. „Mă simt rău, am diabet, am tensiune şi simt că mă sufoc, nu pot să stau după medicul de familie care are program doar mâine după amiază. De exemplu, după ora 18:00, de cele mai multe ori nu mai este medicul meu de familie, iar când are program de dimineaţa, la ora 14:00 pleacă, la telefon nu răspunde… oare în aceste cazuri ce să fac, unde să mă prezint? Toată lumea ne întreabă de ce venim la urgenţă dar unde să mergem, să murim acasă ?”, ne-a declarat o femeie care aştepta de ore bune pe holurile de la Urgenţă.
Potrivit şefului Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului, dr. Aurel Crişan, media zilnică de pacienţi care se prezintă pentru consultaţii este de 250 de persoane.
„În noaptea de duminică spre luni avem în medie 90 de pacienţi, iar în nopţile de peste săptămână vin 50 de persoane. Faţă de anul trecut, media lunară a pacienţilor care vin la Urgenţe a crescut cu 600 de persoane”, a afirmat Aurel Crişan. Medicul a mai spus că mulţi dintre pacienţi solicită Ambulanţa doar pentru a nu sta la coadă. „Oamenii nu vor să aştepte. Dacă sunt cazuri grave, trebuie rezolvate acestea mai întâi. Trec peste medicul de familie şi vin la Urgenţă pentru că aici se fac analize”, a mai spus medicul Aurel Crişan.
Potrivit acestuia, cazurile care sunt în mod real de competenţa Serviciului de Urgenţe al Spitalului nu depăşeşte procentul de 25 – 28 la sută. Din cauza deficienţei de personal, dar şi a perioadei de concedii, există câte un singur medic de gardă pe tură. Conducerea spitalului spune că se aşteaptă deblocarea a trei posturi pentru această toamnă. Mai mult, au fost solicitate şi patru posturi de medici rezidenţi pentru examenul din luna noiembrie.
Crinela Toader