Sfinţii Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan vor fi prăznuiţi azi la Alba Iulia

23 aprilie 2012 15:380 comments

Sfinţii Ierarhi transilvăneni Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan vor fi cinstiţi cu multă evlavie marţi, 24 aprilie, la Alba Iulia. Aceşti mari apărători ai Ortodoxiei au păstorit scaunul mitropolitan al Ardealului la Alba Iulia în secolul al XVII-lea. De Sfântul Ierarh şi Mărturisitor Ilie Iorest şi mitropolitul Sava Brancovici se leagă o energică acţiune de apărare a Ortodoxiei în Transilvania, în faţa încercărilor de calvinizare a românilor de atunci, motiv pentru care aceştia se prăznuiesc împreună.
Din datele care le avem, atât Ilie Iorest cât şi Sava Brancovici au suferit temniţă şi umilinţe din partea autorităţilor acelor vremuri, dar cu toate acestea nu au renunţat la credinţa ortodoxă. Au depus eforturi intense pentru păstrarea credinţei străbune, în faţa tendinţei de calvinizare şi catolicizare a zonei, propovăduind prin sate şi hirotonind preoţi cucernici şi învăţaţi. De asemenea, au combătut învăţăturile calvineşti, au întărit unitatea românilor în jurul Bisericii Ortodoxe, au înălţat numeroase lăcaşuri prin sate şi oraşe şi au rânduit peste tot preoţi devotaţi.
Canonizarea lor solemnă a avut loc în data de 21 octombrie 1955, în Catedrala Reîntregirii din Alba-Iulia. Tot atunci s-au alcătuit slujba şi sinaxarul celor doi sfinţi mărturisitori, iar mai târziu, slujba Acatistului.
Din acest an avem bucuria de a-l prăznui alături de cei doi sfinţi ierarhi transilvăneni şi pe Sfântul Simion Ştefan. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în şedinţa din 21 iulie 2011 canonizarea Sfântului Simion Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, cu dată de pomenire la 24 aprilie. De numele mitropolitului Simion Ştefan se leagă primele traduceri integral în Limba română, la Alba Iulia, ale Noului Testament, în 1648, cunoscut sub numele de „Noul Testament de la Bălgrad” şi a Psaltirii în anul 1651. Şi mitropolitul Simion Ştefan, ca şi ierarhii Ilie Iorest şi Sava Brancovici, a fost supus de calvini la numeroase presiuni, dar a reuşit să păstreze vie credinţa ortodoxă.
Proclamarea solemnă a Canonizării Sfântului Simion Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, a avut loc anul trecut, la data de 30 octombrie, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.
Marţi, Sfânta Liturghie din catedrala arhiepiscopală va fi săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com