Slujbe religioase pentru comunitatea italiană, în Alba şi Ighiu
Prin intermediul lui Gianfranco Fraccarollo, consul onorific al Italiei pentru judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu, comunitatea italiană din Alba Iulia a primit în folosinţă temporară două biserici romano-catolice. Este vorba de biserica din centrul oraşului Alba Iulia, care poartă hramul Înălţării Sfintei Cruci şi biserica romano-catolică maghiară din Ighiu. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a dat cele două biserici pentru a fi îngrijite, reparate, întreţinute şi pentru a găzdui serviciul religios pentru membrii comunităţii italiene din Alba Iulia şi din zonă.
Slujbele religioase au loc o dată la două săptămâni, alternativ, la Alba Iulia şi la Ighiu. În ambele biserici, slujba religioasă se ţine în 3 limbi: maghiară, română şi italiană, iar la Alba în italiană, slujba fiind făcută de părintele Horvath Ştefan.
Biserica din Ighiu a fost ridicată în anul 1804, dar parohia datează din 1715, din vremea episcopului romano-catolic, Martonffy Gyorgy.
Biserica din Alba Iulia a fost recent restaurată de comunitatea italiană, această restaurare fiind făcută în numele lui Dumnezeu, pentru gloria Sfântului Antoniu (comun ortodocşilor şi catolicilor).
De curând, la Ighiu, Gianfranco Fraccarollo a donat o orgă bisericii pentru a ajuta la ţinerea slujbelor religioase. În perioada următoare, acesta intenţionează preluarea, retsurarea şi întreţinerea altor două biserici romano-catolice: biserica din Abrud (monument istoric) şi cea din Cîmpeni.
Întrebat de ce face toate aceste lucruri, Gianfranco Fraccarollo (care este şi directorul Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” din Alba Iulia), a dat următorul răspuns, foarte franc: „Îmi plac mai mult bisericile decât discotecile. Bisericile sunt locurile unde oamenii se duc mai ales atunci când le este greu, şi greutăţile vor veni pentru fiecare la un moment dat”.
Iulian Brok