Soluţii de modernizare a serviciilor de consiliere profesională

23 ianuarie 2013 17:380 comments

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Alba organizează în perioada 24-25 ianuarie 2013, în localitatea Sovata din judeţul Mureş, un seminar inter-regional la care participă specialişti care furnizează servicii de antreprenoriat şi consiliere profesională din AJOFM-urile din Regiunile de Dezvoltare Centru si Vest.
Evenimentul este parte componentă a proiectului “Şomer ANtreprenor? Se poAte! – ŞANSA. Servicii publice pentru ocuparea şi inovarea forţei de muncă, consultanţă şi sprijin pentru SPO din Regiunile Centru si Vest, în dezvoltarea de servicii noi pentru promovarea antreprenoriatului”.
Metodele şi instrumentele de evaluare a măsurilor active, care vor contribui la îmbunătăţirea serviciilor de consiliere profesională şi dezvoltare antreprenoriat, propuse de specialiştii proiectului, au fost aplicate în AJOFM-urile din judeţele Alba, Arad , Braşov, Caraş Severin Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Timiş.
Partea centrală a seminarului de la Sovata va fi dedicată prezentării şi evaluării rezultatelor obţinute de cele 10 AJOFM-uri, în calitate de Servicii Publice de Ocupare, în urma punerii în practică a soluţiilor propuse. Prin proiect se realizează un studiu prin care se urmăreşte ce imapct au instrumentele noi folosite de angajaţii Serviciului Public de Ocupare în furnizarea serviciilor de informare şi consiliere profesională, dar şi pentru creşterea numărului de persoane care să facă pasul decisiv de la şomer la antreprenor. Participanţii la seminar vor analiza pentru fiecare Agenţie de Ocupare a Forţei de Muncă în parte câte dintre persoanele care au primit servicii de consiliere profesională s-au angajat în funcţie de pregătirea lor, de programele de formare profesională urmate, dar şi durata păstrării locului de muncă. De asemenea, este analizat şi profilul firmelor înfiinţate, în urma serviciilor de consiliere antreprenorială furnizate prin AJOFM.
În cadrul întâlnirilor de lucru vor fi prezentate şi studii de caz care se referă la funcţionalitatea Serviciilor Publice de Ocupare din Irlanda, Italia, Spania, Suedia, Slovenia. Specialiştii proiectului au propus şi folosirea de către angajaţii AJOFM de noi instrumente de raportare şi evaluare lunare, în corelaţie cu baza EUROSTAT: populaţia activă şi persoanele ocupate din fiecare judeţ, şomerii între 15-74 de ani care nu au loc de muncă, intreprinderile individuale şi persoanele fizice autorizate.
Percepţia participanţilor la seminar asupra noilor instrumente, a gradului lor de aplicabilitate practică, al eficienţei, şi impactului asupra beneficiarilor Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, va fi evaluată prin diferite jocuri de rol stabilite de specialiştii proiectului.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com