Statuile eroilor români nu trebuie să lipsească din Cetatea Alba Iulia

14 iunie 2012 16:170 comments

Iulian Brok

Joi, 14 iunie, la Cercul Militar Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziţiei „Eroul necunoscut – simbol al eroismului naţional”, expoziţie care prezintă fotografii mărite aparţinând Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.
Printre vorbitori s-au numărat Daniela Floroian – director adjunct al Centrului Cultural „Augustin Bena”, colonelul Marcel Domşa – comandantul Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Matei Drîmbărean – directorul DJCPN Alba, colonelul în rezervă Vasile Miron – Asociaţia „Cultul Eroilor”, Ioan Străjan – vicepreşedinte al Fundaţiei Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României, tânărul istoric Tudor Roşu de la muzeul albaiulian, iar din partea gazdelor Daniel Iancu, directorul Cercului Militar Alba Iulia.
Ioan Străjan şi Tudor Roşu au făcut un apel pentru ca eroii românilor să aibă un loc mai vizibil în Alba Iulia şi în Cetatea Alba Carolina, unde sunt doar eroi ai austriecilor.
Ioan Străjan a declarat în faţa audienţei numeroase, mulţi fiind elevi de la colegiul militar: „E foarte bine că facem simpozioane, şedinţe şi alte întâlniri, dar dacă nu concretizăm întâlnirile noastre, trec două zile şi dispar lucrurile discutate de noi. Vreau să-l repunem la loc de cinste pe avocatul Avram din Regimentul 91 Infanterie. Din Regimentul 50 doar comandanţii erau austrieci, soldaţii erau români şi ei au câştigat bătălia de la Custozza; au dispărut plăcile de la monumentul Custozza pe care erau numele soldaţilor români. La Alba Iulia, alături de statuile habsburgice trebuie să fie şi monumente româneşti şi romane. Românii nu sunt aici numai de la 1.800. La Alba Iulia a fost şi Legiunea a XIII-a Gemina, nu numai austriecii. Noi ne propunem să îi respectăm pe aceşti eroi, să nu-i uităm”.
La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia sunt în derulare câteva proiecte de redescoperire a trecutului antic, roman şi post roman, „pentru că în acest moment latura antică este uşor pusă în umbră. În ceea ce priveşte eroul necunoscut, acesta este un construct modern, de sec. XX. Eroul necunoscut este reprezentantul naţiunii, cel care neştiut luptă pentru naţiunea sa. Este un concept care a căpătat formă în Primul Război Mondial când s-a înregistrat un număr mare de morţi necunoscuţi. Românii au preluat acest concept de la francezi: la început i s-a spus ostaşul necunoscut, iar apoi eroul necunoscut sau soldatul necunoscut. Eroul necunoscut nu are nimic de-a face cu sec. XVIII”, a declarat Tudor Roşu cu referire la statuia unui erou necunoscut de sec. XVIII care a fost amplasată pe latura de sud a Cetăţii Alba Iulia.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com