Triere la medicamentele aflate pe lista de compensare

11 iunie 2012 16:270 comments

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va face o analiză a medicamentelor aflate pe lista de compensate şi va face o triere a acestora, a declarat medicul şef al CNAS, dr. Marius Filip.
Mai exact, o comisie comună a MS şi a CNAS va analiza lista medicamentelor compensate, iar cele care nu mai pot fi pe listă, conform legii, vor fi eliminate. Există şi o propunere de scoatere de pe lista medicamentelor compensate a produselor cu costuri mici şi impact financiar mic.
În locul acestora vor fi introduse pe listă medicamente noi care au costuri mai mari, pentru a facilita accesul pacienţilor la aceste produse, a spus dr. Marius Filip.

Program de transparentizare a costurilor şi serviciilor

CNAS vrea sa implementeze un program de transparentizare a costurilor şi a serviciilor efectuate în sistem.
În acest sens, s-a realizat un protocol împreună cu asociaţiile de pacienţi.
Au fost alese grupuri ţintă de pacienţi care sunt în programele naţionale de boli cronice. Aceste grupuri vor primi prin poştă o listă cu serviciile raportate din sistemul informatizat unic, de care pacienţii respectivi au beneficiat, iar CNAS solicită confirmarea acestor servicii de către beneficiari şi opinii legate de calitatea lor, a punctat Filip.
Medicul şef al CNAS a mai spus că acest demers ar putea să demareze din toamnă şi se doreşte a fi un protocol pentru transparentizare şi comunicare cu asociaţiile de pacienţi.

Reţeta electronică ar putea intra în funcţiune oricând

Referitor la reţeta electronică, dr. Marius Filip a explicat că aceasta poate să intre în funcţiune în orice moment, dar mai sunt o serie de observaţii făcute de medicii prescriptori care trebuie luate în considerare, argumentând că medicii şi farmaciştii sunt cei care cunosc aspectele de zi cu zi ale prescrierilor. Dacă nu sunt luate în considerare, există riscul blocării funcţionării proiectului.
În plus, există şi persoane cărora nu li se pot da reţete medicale din cauza lipsei CNP-ului. „Atunci ei trebuie internaţi. Pentru acest lucru trebuie găsite soluţii”, susţine dr. Filip.
Reamintim că ministrul Vasile Cepoi a declarat recent că sistemul electronic de prescriere a medicamentelor va fi introdus, experimental, la 1 iulie, reţeta electronică urmând să fie obligatorie din august.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com