Verdict în ceea ce priveşte rearondarea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia

13 februarie 2012 16:530 comments

Subiectul mult discutat al rearondării Arhiepscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu, se va discuta în această săptămână, joi şi vineri, în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Ierarhii din cadrul Sinodului BOR vor trebui să se pronunţe cu privire la trei propuneri de rearondări teritoriale ce privesc mitropoliile din Ardeal, dintre care două interesează direct şi Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, respectiv trecerea eparhiilor Alba Iuliei şi Oradiei de sub jurisdicţia mitropoliei cu sediul la Cluj sub cea a mitropoliei cu sediul la Sibiu. Pe lângă cele două cereri se va discuta, de asemenea, şi trecerea la Mitropolia Ardealului a Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Reprezentanţii eparhiilor de la Alba Iulia şi Oradea îşi motivează propunerile lor mai întâi pe întâlnirea comună a celor două sinoade mitropolitane din Ardeal, din decembrie 2011, de la mănăstirea din Sâmbăta de Sus, unde s-a discutat, de principiu, o eventuală reorganizare teritorială, respectiv pe hotărârile ulterioare ale adunărilor eparhiale, care s-au pronunţat favorabil trecerii sub jurisdicţia Sibiului.
Dacă în ce priveşte rearondarea Arhiepiscopiei de Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului, Sinodul Mitropolitan al Clujului a afirmat că ar conferi o echilibrare teritorială a celor două mitropolii, despre posibila trecere a cea a Oradiei a menţionat că “ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri”.
În cazul în care Sinodul BOR ar da un aviz favorabil, Mitropolia Ardealului, în acest moment una din cele mai mici din ţară, având sub jurisdicţie doar Arhiepiscopia Sibiului (judeţele Sibiu şi Braşov) şi Episcopia Harghitei şi Covasnei, şi-ar lărgi jurisdicţia şi asupra Arhiepiscopiei Alba Iulia (judeţele Alba şi Mureş), Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului (judeţele Bihor şi Sălaj) precum şi peste Episcopia Devei şi Hunedoarei (judeţul Hunedoara).
În ce priveşte rearonadrea Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului, părerile credincioşilor sunt împărţite, mulţi dintre ei fiind foarte apropiaţi de IPS Andrei Andreicuţ, actualul mitropolit la Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, care până anul trecut a păstorit peste 20 de ani Arhiepiscopia de Alba Iulia, şi sunt de părere că ar fi mai bine ca Arhiepiscopia de Alba Iulia să rămână sub jurisdicţia mitropoliei de la Cluj.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com