„Vrem exploatări miniere în Munţii Apuseni, dar cu garanţii de mediu”
Vineri, 31 mai 2012, în judeţul Alba s-au aflat doi miniştri: Daniel Chiţoiu – ministrul Industriei, care a vizitat localităţile Roşia Montană şi Abrud, precum şi ministrul Eduard Hellwig, ministrul Dezvoltării şi Turismului.
Daniel Chiţoiu a prezentat punctul de vedere al USL faţă de exploatările miniere din judeţul Alba: „Am mers la Roşia Montană şi la Abrud ştiind că în acest an Guvernul USL, Guvernul Ponta va rezolva problema exploatărilor miniere; Guvernul USL, din punct de vedere al programului de guvernare, şi pe termen scurt, în aceste 6 luni, dar şi în următorii 4 ani, 2013-2016, avem ca obiectiv dezvoltarea industriei miniere pe criterii de eficienţă economică, dar şi din punct de vedere al investiţiilor în domeniul mediului. Noi ne dorim să demarăm exploatările miniere, industria minieră, nu numai în zona Munţilor Apuseni, ci în întreaga ţară, şi în Valea Jiului, şi în zona Olteniei, să dezvoltăm această activitate de exploatare pe criterii de eficienţă economică.
În ceea ce priveşte Roşia Montană, peste două săptămâni o să avem întâlnire cu investitorii de la Roşia Montană împreună cu Ministerul Mediului, astfel încât să ne prezinte programul lor de investiţii, şi să ne asigure că programul de investiţii în domeniul mediului ne dă garanţii că acesta va fi realizat şi de asemenea vor depune garanţii materiale colaterale, astfel încât după exploatarea minieră din zona Roşia Montană să avem garanţia că ele se vor executa. Noi nu trebuie să ne jucăm cu viaţa oamenilor de acolo, şi cu viitoarele generaţii de acolo, pentru investiţiile în mediu sunt o componentă importantă în reluarea exploatării miniere de la Roşia Montană”.
„CupruMin, scurgeri de bani către clientela PDL-istă”
În ceea ce priveşte situaţia companiei CupruMin, ministrul Chiţoiu a afirmat: „Ministerul Economiei va relua procedura de privatizare a companiei după ce se va da avizul din partea Ministerului Mediului. Dar până atunci, în maxim o lună şi jumătate, parcurgând etapele legale, vom introduce managementul profesionist. În prezent, ce se întâmplă la CupruMin Abrud, pe informaţiile care le am şi am dispus un control acolo, are loc o scurgere de bani către clientela PDL-istă din zonă şi care încă se mai află la conducerea acestei societăţi. Pe noi ne interesează ca aceste zone să fie exploatate din punct de vedere economic eficient şi mai ales să ducem investiţii conexe exploatărilor miniere. Ce înseamnă investiţii conexe? Ne interesează să dezvoltăm şi industria turistică. De asemenea, ne interesează să ducem industria conexă exploatării miniere: industria prelucrătoare, industria de producere de echipamente şi de utilaje pentru domeniul minier, şi de asemenea ne interesează ca acolo să dezvoltăm o micro-comunitate de afaceri legată de exploatările miniere. Ne interesează ca toată populaţia din zonă să aibă loc de muncă, să creăm noi locuri de muncă şi să atragem şi din alte zone limitrofe celor două localităţi, Roşia Montană şi Abrud, şi de asemenea ne interesează investiţiile de mediu care se vor face acolo şi garanţiile pe care investitorii le aduc pentru efectuarea acestor investiţii de mediu.
În cazul în care la CupruMin Abrud nu găsim un investitor care să reia la sfârşitul acestui an exploatarea minieră de la Abrud, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Teodor Atanasiu, şi avem prevăzut în programul de guvernare al USL-ului, ne gândim la preluarea acestei societăţi de către Consiliul Judeţean Alba, astfel încât să putem să atragem fonduri europene pentru a dezvolta această societate, pentru a o pune pe picioare şi a o eficientiza”.
Iulian Brok