Aniversarea a doi ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu în scaunul vlădicesc de la Alba Iulia

4 iunie 2013 12:350 comments

138738_ips_irineuÎn data de 5 iunie 2013 se împlinesc doi ani de când Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu Pop s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş. Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. Urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca (1968-1973), ale Institutului Teologic din Sibiu (1974-1975), continuându-şi apoi studiile la Institutul Teologic din Bucureşti (1975-1978). La 1 august 1978, la vârsta de 25 de ani, a intrat în obştea Mănăstirii Sinaia din judeţul Prahova, aşezământ monahal prestigios, cu viaţă duhovnicească neîntreruptă de peste trei sute de ani. La puţin timp, a fost tuns în monahism, de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele Irineu. Peste doi ani, la aceeaşi sărbătoare (14 octombrie 1980), a fost hirotonit ieromonah de către Preasfinţitul Roman Ialomiţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Între anii 1981-1984 a urmat cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic din Bucureşti, cursuri urmate de o bursă de studii în Statele Unite ale Americii, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton (1985 – 1988).
În 26 octombrie 1989, a primit rangul de arhimandrit, după care a fost numit Superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. Un an mai târziu, la 30 octombrie 1990, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în demnitatea de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Această aniversare reprezintă un prilej de bucurie şi de comuniune, de recunoştinţă şi de reînnoire sufletească, de retrospectivă şi, totodată, de perspectivă. Ea face posibilă încununarea sentimentelor preoților, ale cinului monahal și ale credincioșilor Eparhiei Alba Iuliei într-un buchet de trăiri frumoase, care recapitulează și susțin, în taina ascultării, relaţia de iubire, rugăciune, încredere și respect clădită în acești ani cu Ierarhul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, inspirând, de asemenea, mai multă și mai bună conlucrare în activitatea pastorală şi misionară a Bisericii.
Cu această ocazie, aducând mulţumire lui Dumnezeu pentru toate momentele frumoase din viața Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pentru realizările pe plan pastoral, administrativ, cultural și social, dar și pentru dragostrea, binecuvântările, gândurile bune și curate, rugăciunea și sfaturile cu care îi însoțește zi de zi pe credincioșii din județele Alba și Mureș, Îl rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos să-l ocorotească pe Arhiepiscopul nostru „întreg, cinstit, sănătos, îndelungat în zile, drept învăţând cuvântul adevărului”.
Întru mulţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte!
Pr. Florin Croitoru

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com