În pragul desfiinţării, Unirea Alba Iulia rămâne fără jucători
Anul 2012 poate fi cel mai dezastruos an din istoria echipei Unirea Alba Iulia. Dincolo de toate retrogradările, umilinţele suferite în trecut, în acest an echipa ce a adus nume grele în fotbalul românesc şi a făcut multe zile de sărbătoare pentru locuitorii oraşului Alba Iulia, e pe punctul de a dispărea de pe harta fotbalului românesc.
Se pare că mayaşii nu au greşit în totalitate cu venirea sfârşitului lumii, cel puţin nu în cazul Unirii Alba Iulia, sfârşitul e aproape. Abandonată de finanţatori, autorităţi locale şi public, echipa a fost ţinută în viaţă de preşedintele Mihai Dăscălescu, ajutat de antrenorul de la echipa de juniori Florian Brumaru. Cei doi au bătut din poartă în poartă pe la firme pentru a mai obţine fie hrană pentru fotbalişti, fie bani sau alte produse necesare subzistenţei.
Chiar dacă în fotbalul modern, nici o echipă nu începe sezonul fără un cantonament sau fără un stagiu de pregătire centralizat, ei bine uite că echipa pregătităt de răbdătorul Stelian Gherman a rueşit şi această ispravă. Ba mai mult atât timp cât restanţele nu erau colosale, fotbaliştii au obţinut şi victorii în jocuri în care gruparea albaiuliană era privită ca fiind victimă sigură.
Dărmat de problemele existente la club şi cu restanţe cumulate al căror număr nu mai contează, deoarece şansa ca să îşi mai vadă banii munciţi la Alba Iulia sunt mici, antrneorul Stelian Gherman a tras corabia şi a reuşit să unească vestiarul, precum o familie lovită de un necaz, dar cum şi familiile se dezbină aşa au cedat şi elevii lui Gherman. Tehnicianul recunoaşte că această criză nu este doar la Alba Iulia, însă se declară mulţumit de ceea ce a obţinut în debutul sezonului.
Stelian Gherman: „Sunt şanse mari ca echipa să nu mai continue în Liga a II-a”
„2012 a fost un an de criză, un an cu mari probleme, dar cu toate acestea, dacă ne gândim la rece, dacă eram mai atenţi şi ascultau de mine poate reuşeam mai mult. Am făcut în primele 5 etape nouă puncte. Din punctul nostru de vedere noi, al staff-ului tehnic şi al jucătorilor am dat totul. Nu am avut vitaminizare, cantonament, am încercat să oferim o alimentaţie pentru sportiv. A fost un an cu probleme nu doar pentru noi pentru toată Liga a II-a şi nu ştiu dacă se vor termina. Sunt şanse mari ca echipa Unriea Alba Iulia să nu mai continue în Liga a II-a. Am revenit la echipă să nu se desfiinţeze. Viaţa merge înainte, dar e trist ce se petrece”, a declarat Stelian Gherman, antrenor la Unirea Alba Iulia.
„Uriaşul” e lovit din toate părţiile, iar istoria echipei ce a reuşit să nu piardă nici un meci în Liga I, pe „Cetate” contra echipei Steaua Bucureşti, sau care a umilit după revoluţie Universitatea Craiova, pare dată uitării. Nici măcar campaniile de pe reţelele de socializare nu au reuşit să ajute clubul, acţiuni care au avut mai mult sau mai puţin o tentă politică.
Părerile de rău ale antrenorului nu mai ţin de foame nimănui, încet, dar sigur jalea şi haosul se instalează pe „Cetate”, stadion ce va avea cel mai probabil soarta arenei din Cugir, va fi paragină sau de ce nu centru comercial. ”Dacă am fi reuşit să ne organizăm mai bine, să nu avem restanţe aşa mari eu cred că reuşeam să ne salvăm. Pe plan sportiv am făcut tot ce s-a putut atât eu cât şi jucătorii. S-a văzut finalul de campionat, utlimele etape n-am reuşit să batem Luceafărul, nu am rueşit să batem FC Argeş în 8 oameni. Dacă pleacă jucătorii e mai grav, deja am pierdut câţiva jucători valoroşi”, a mai punctat Gherman, cu o voce cuprinsă de amărăciune.
„Piesele grele” părăsesc echipa. Antrenorul şi preşedintele la Sibiu?
Unirea Alba Iulia rămâne şi fără jucători în această iarnă. Dacă lui Bucurică îi expiră contractul pe 31 decembrie, lista plecărilor este completată de nume precum Oară, Pascal, Bumbac. Mureşan, Tiut, Negruţ şi Mândruşcă, ultimii nu ar avea motiv să rămână alături de juniorii A şi B. Totuşi cele mai dureroase pierderi le-ar putea reprezenta cele ale lui Stan şi Schuller, fotbalişti care ar fi putut ţine Unirea vie până în vară prin trasferul lor la FC Vaslui sau Astra Ploieşti.
Nici conducătorii nu mai rămân. Mihai Dăscălescu şi Stelian Gherman ar putea pleca la „pachet” la Sibiu, aparent mutarea este imposibilă întrucât şi Voinţa Sibiu a abandonat competiţia, dar FC Maramureş Universitar Baia Mare, mută taraba şi la Sibiu, după ce a jucat la Zlatna în debutul acestui sezon. ”Am auzit ceva zvonuri, am înţeles că echipa de la Baia Mare vor să o mute la Sibiu dar nu ştiu nimic sigur. Dacă se găseşte o modalitate de a pleca la Sibiu. Acolo e un oraş cu tradiţie, poate reuşim să facem o înţelegere dacă se mută Baia Mare. Dar fără condiţii de pregătire şi salarizare optimă e greu să faci ceva”, a mai punctat tehnicianul.
Unirea Alba Iulia a ajuns aici datorită hazardului din Liga I, când fotbalişti precum Florin Ilie, Andrei Zăgrean erau goniţi, din cauza faptului că într-un moment de „inspiraţie” şefii clubului au decis să aducă sub formă de împrumut jucători cu salarii colosale pentru un oraş ca Alba Iulia.
Uniriştii Claudiu Oara şi Bogdan Bucurică, spre Liga I. Află noile destinaţii ale celor doi fotbalişti
Doi dintre cei mai buni oameni ai Unirii Alba Iulia şi-au găsit echipe în Liga a I. Este vorba de Bogdan Bucurică şi Claudiu Oara, fotbalişti care vor pleca gratuit de la gruparea albaiuliană.
Bogdan Bucurică fotbalist, al cărui contract a expirat la 31 decembrie 2012, va ajunge la Chiajna sub comanda lui Ilie Stan. Fundaşul stânga va fi coleg cu un fost unirist Florin Ilie.
De partea cealaltă, Claudiu Oara a avut parte în ultimul an doar de evoluţii apreciate, iar acest lucru nu a rămas neremarcat. Mijlocaşul ar putea ajunge sub comanda matematicianului Cristi Pustai, şi el fost fotbalist şi antrenor la Unirea Alba Iulia. Nici pe Oara, echipa nu va încasa bani, acesta părăsind corabia „alb-negrilor” liber de contract.
Tot în această iarnă, Silviu Mureşan a plecat la Fortuna Brazi în Liga a III-a, iar Florin Istrate la FCM Târgu Mureş. Ambii, liberi de contract.
Fundaşul Unirii Alba Iulia, Constantin Bumbac pleacă în probe în Italia la o echipă de Serie B: „Nu poţi să faci muncă fără bani”
Exilat la echipa de juniori după episodul Luceafărul Oradea, fundaşul Constantin Bumbac se pregăteşte să plece în Italia, la două echipe de Serie B, una dintre ele fiind Monza. Contactat de un impresar italian, apărătorul a decis să plece săptămâna viitoare în Italia, pentru a-şi încerca norocul.
În tur, Bumbac a evoluat şase jocuri pentru Unirea, timp în care a marcat un gol. Situaţia financiară a clubului şi problemele cu conducerea l-au determinat pe masivul apărător să se gândească să plece. „Îmi pare rău pentru tot ce se întâmplă la Alba Iulia, dar nu poţi să faci muncă fără bani, fără vitamine, e greu peste tot cu banii. Cu puţin efort, dacă se rezolvau măcar jumătate din restanţe, altfel stăteau lucrurile. Păcat că începusem să devenim o echipă foarte bună mai ales pe teren propriu, dar, atunci când nu eşti plătit cu lunile, e greu să te concentrezi la joc. Voi merge în Italia, să dau probe de joc la două echipe din Serie B şi două din Serie C”, a declarat Constantin Bumbac.
Chiar dacă a fost exilat la juniori, fundaşul susţine că pleacă cu fruntea sus de la Alba Iulia şi nu regretă perioada petrecută în oraşul Unirii. „Plec cu fruntea sus de la Unirea şi vreau să le mulţumesc colegilor care au tras această corabie, oamenilor care s-au chinuit să ţină echipa pe un făgaş normal şi nu în ultimul rând domnului Stelian Gherman, care ne-a învăţat multe lucruri şi de viitor”, a mai punctat Bumbac.
Fundaşul este cotat la 325.000 de euro de transfermarkt.de, iar în cariera sa a mai jucat la echipe, precum Jiul Petroşani, Corvinul Hunedoara, UTA Arad sau CS Mioveni.
Cătălin Crăciun