Marius Anghel acuză: CS Unirea Alba Iulia are grave probleme financiare

29 martie 2013 17:250 comments

anghel
Fostul director al Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia Marius Anghel a făcut astăzi un apel atât la autorităţile locale, cât şi la cele centrale pentru soluţionarea problemelor financiare cu care se confruntă clubul. În 2013 CS Unirea primeşte de la bugetul de stat doar 138.000 de lei pentru 100 de sportivi, care activează în 7 secţii sportive.
Bugetul alocat de către MTS pentru desfășurarea activității sportive a CS Unirea Alba Iulia în anul 2013 este de aproximativ de 138.000 lei. Cu acești bani ar trebui să obțină performanțe pe plan național și internațional peste 100 de sportivi din cele 7 secții sportive ale clubului adică în medie mai puțin de 20.000 lei/secție/an și sub 1.400 lei pe sportiv/pe an.
Din aceste sume “enorme” alocate de la bugetul de stat ar trebui suportate următoarele categorii de cheltuieli pe parcursul unui an competițional: cheltuieli cu taxele și vizele anuale la federațiile respective, indemnizații de efort lunare pentru sportivi in funcție de categoria de vârstă și performanțele fiecăruia, participarea acestora la competiții cuprinse în calendar (transport, cazare, masă, taxe de participare,etc.), susținătoare de efort, cantonamente de pregătire centralizată, premierea performanțelor sportive, etc. Bugetul nu are cum să asigure finanțarea activității sportive pentru o perioadă mai mare de 5-6 luni.
“De aceea, în primul rând, în numele sportivilor acestui club, față de care am datoria morală să-i fiu alături de ei pentru că le cunosc eforturile și sacrificiile de zi cu zi, fac un APEL la înțelegere și unitate din partea tuturor factorilor de decizie atât la nivel local cât și la nivel central, indiferent de simpatiile și antipatiile politice să facă lobby comun pentru susținerea acestora. Fără o rectificare pozitivă a bugetului alocat de către MTS și fără un sprijin minimal din partea autorităților publice locale acest club nu are nici o șansă de funcționa cât de cât normal. În acest moment există foarte multe tensiuni la nivelul clubului și nemulțumiri atât din partea sportivilor cât și al antrenorilor. Principalele motive sunt neachitarea premierilor pentru performanțele obținute în anul 2012 de către club și incertitudinea bugetului necesar pentru 2013 care să poată asigura pregătirea sportivilor și participarea acestora la competițiile oficiale”, a declarat Marius Anghel.
Autorităţile locale nu pot susţine financiar clubul deoarece Prefectura Alba a atacat în contencios administrativ hotărârile precedente de alocare a unor sume de bani, iar acum se aşteaptă decizia instanţei.
Marius Anghel a mai spus că există o diferenţă foarte mare între sportivii de perfomanţă, care nu primesc bani, şi cei care primesc sume mari, chiar dacă performanţele sunt modeste: “Exemplul cel mai elocvent este cel al atletelor senioare medaliate la CN în cea mai dificilă probă atletică, cea de maraton 42,195 km, care nu și-au primit premierea, conform legii, pentru aceste performanțe și aleargă lunar sute de kilometri, câte 2 antrenamente zilnice, pentru fabuloasa sumă de 250 de lei pe lună, asta în timp ce, de exemplu, jucătoare care activează la echipa de baschet și nu se vor ridica niciodată la nivelul performanțelor obținute de atlete, primesc mii de lei lunar și sunt susținute cu sume foarte importante de la bugetul de stat și bugetele locale. Asta în condițiile în care la CS Unirea sunt peste 100 de sportivi de performanță, marea majoritate din Alba Iulia, în timp ce la CS Universitatea sunt aproximativ 15 sportivi, și cred că nu greșesc, nici unul din Alba Iulia”.
În acest moment C.S. Unirea Alba Iulia are un număr de 7 secții pe ramură de sport astfel: atletism, box, culturism, haltere, judo, orientare și tenis de masă. În anul 2012 cele mai importante rezultate ale clubului se prezintă astfel: 83 medalii la finalele Campionatelor Naționale, dintre care 15 titluri de campioni naționali, 34 medalii de argint și 34 de bronz; 9 medalii la Campionatele Balcanice, dintre care 2 de aur, 5 de argint și 2 de bronz; 1 clasare pe locul 4 și una pe locul 6 la Campionatele Europene; 5 participări la Campionate Mondiale și 2 la Cupa Mondială; 10 sportivi componenți ai loturilor naționale.
sursa foto citynews.ro

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com