Profesorul Augustin Iosif Drăguţ a împlinit 70 de ani

11 iunie 2013 14:310 comments

Primarul DragutMenirea unui dascăl este aceea de a se face respectat şi iubit. Respectul provine din recunoaşterea valorii iar dragostea din realizarea unui vis pe care el ţi l-a certificat. Ambele dau consistenţă şi impun pe scena sportului prototipul dascălului ce a împlinit şi s-a împlinit.
Drăguţ Augustin-Iosif s-a născut la data de 2 iunie, 1943, în Războieni – Cetate. Şcoala primară a urmat-o în satul natal iar din clasa a şapte s-a transferat la Liceul Ady Şincai din Cluj Napoca. După terminarea liceului a studiat la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, institut pe care l-a absolvit în anul 1967, an în care a fost repartizat la Şcoala Profesională de chimie din oraşul Ocna Mureş, pe post de profesor de educaţie fizică şi sport.. În oraşul Ocna Mureş a cunoscut-o pe soţie, distinsa profesoară de biologie, doamna Adriana Drăguţ.
-Spuneţi-ne câteva cuvinte despre începuturile dumneavoastră ca sportiv de performanţă?
-Paradoxal am rămas în memoria colectivităţii în general ca jucător şi antrenor de volei, dar primi paşi în sportul de performanţă i-am făcut în fotbal, sport pentru care am şi renunţat la volei. Voleiul l-am practicat la CSS Cluj Napoca în paralel cu fotbalul. L-am început în clasa a IX şi după scurt timp am ajuns ridicătorul echipei. Dar tentaţia avantajelor oferite de fotbal m-au îndepărtat rapid de volei. A fost totuşi o experienţă interesantă de care aveam să-mi aduc aminte cu plăcere mai târziu. Vezi, în viaţă eşti dator să încerci cât mai multe piste. Nu se ştie când ceea ce ai acumulat îţi va fi de folos. Iar mie o spun cu certitudine mi-a fost.
-Când a venit prima reuşită sportivă importantă?
-Primul moment a fost în 1978, când am reuşit să câştigăm locul I la finala liceelor industriale, finală în care am reuşit să ne impunem cu trei zero în faţa celor din Piatra Neamţ. Dumnezeule, câtă euforie, câtă satisfacţie pe feţele noastre. Era prima oară când o echipă din judeţ reuşea acest lucru. S- a dovedit că şi la Ocna Mureş, un mic orăşel de provincie se poate realiza performanţă. Sextetul de bază era compus din Cristi şi Ţuţu Strauff, Adorian Zoltan, Vultur Vasile, Sanislav Tiberiu, Grozav Vasile. Aş spune prima echipă de aur a noastră. Dintre ei 3 au ajuns divizionari A şi 3 divizionari B. De altfel aproximativ pe aceeaşi structură în anul 1979 am promovat în Divizia Naţională de Juniori.
-Domnule profesor să revenim la traseul dumneavoastră de profesor, antrenor şi pedagog.
-Până-n anul 1989 am pregătit şi condus echipa divizionară de juniori a şcolii. În anul 1989 am devenit antrenor la divizionara B Voinţa Alba Iulia. Între anii 1990 şi 1998 am fost antrenor principal la Lotul naţional de Juniori şi Tineret, alături de care am participat la Campionatele balcanice – medalie de bronz- două ediţii ale Campionatelor mondiale şi Europene. Între 1992 şi 1994 am fost antrenor principal la Universitatea Cluj, echipă cu care în anul 1994 am promovat în divizia A. Din anul 1994 până-n anul 2001 am fost director al Liceului de Chimie din Ocna Mureş. Între anii 2000-2008 consilier local. Între anii 2008-2012 primarul oraşului, iar actualmente consilier local. Pentru întreaga activitate desfăşurată în şlujba sportului am fost distins de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi de către Consiliul Judeţean Alba cu diploma de Excelenţă în Sport.
-Domnule profesor, multă lume spune că dacă ar fi să enumeraţi jucătorii care v-au trecut prin mîini şi apoi s-au afirmat la diferite cluburi divizionare din ţară s-ar putea constuti actualmente trei echipe divizionare A. Este o simplă retorică sau un adevăr incontestabil?
-Adevărul e adevăr şi el poate fi probat prin jucători. Pentru corectitudinea afirmaţiei am să prezint o parte din ei: Tiberiu Sanislav (Universitatea Cluj, ASA Târgu Mureş), Sanislav Valentin (Voinţa Alba Iulia, Universitatea Cluj, Italia), Strauff Iosif – decedat (lotul naţional de juniori, divizionarele A, Baia Mare şi Şimleul Silvaniei), Strauff Cristian (Divizionare A, Zalău, Oradea, Braşov), Ţebea Sorin (divizionare A, Dinamo Bucureşti, Zalău, Târgu Mure),Gatea Sorin, Vancea Ioan, Bocsardi Ernest, Deji Iuliu (divizionarele B şi A, Bistriţa), Grozav Stelian (lotul naţional de juniori şi seniori, divizia A, jucător, Franţa, Ungaria), Onac Gigi (Divizia A, Baia Mare), Grozav Vasile (divizia B, U Cluj, Alba Iulia ), Radu Nicolae (campion Naţional beach voley şi antrenor Dinamo Bucureşti ) etc.
A consemnat prof. Vasile Grozav

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com