Starea pârtilor din Alba în acest weekend

31 ianuarie 2013 13:210 comments

Ca în fiecare săptămână reprezentanţii Serviciului de Turism din cadrul CJ Alba, ne-au transmis starea pârtilor din judeţ pentru acest weekend
Domeniul Schiabil Şureanu
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Drum: în continuare, porțiunea de drum care pune probleme de accesibilitate șoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Șureanu, și anume tronsonul dintre barajul Oașa și pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porțiuni de carosabil accidentat și îngust. Totuși, el este accesibil oricărui tip de autovehicul, fiind obligatorii anvelopele de iarnă și lanțurile pentru roți, date fiind temperaturile mai ridicate și o eventuală înmuiere a zăpezii pe carosabil.
Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, doar 6 sunt funcționale (A_1, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 3 (A_2, S_1, S_2) sunt momentan nefuncționale, fie pentru că nu au zăpadă bătută cu ratracul, fie pentru că teleschiul care le deservește este oprit. Stratul de zăpadă măsoară, acum, aproximativ 50 cm grosime. În continuare predomină zăpada de tip powder, ideală pentru freeride și snowboard. Pe alocuri pârtiile prezintă mici porțiuni de gheață iarbă, pe vârfurile de pantă, însă ele nu pun mari probleme la coborâre.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Șureanu va ninge slab vineri, sâmbătă și Duminică iar temperaturile se vor încadra între -7 și 0 grade Celsius. Vântul va sufla cu putere la peste 1.800 m altitudine.
Instalații de cablu: telescaunul și teleschiul „Curmătura” funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. Sperăm ca și teleschiul „Șureanu” să funcționeze în weekend.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski¬-uri la baza pârtiilor; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.
Sfatul Servicilui Turism pentru acest weekend: evitați vitezele mari și folosiți echipamentele de protecție (cască, apărători etc.). Evitați săriturile la trambulina instalată pe pârtia C_2, dacă nu aveți un control deplin asupra alunecării. De asemenea, nu vă aventurați în alte zone alpine pentru freeride, în condiții de vizibilitate redusă, întrucât la Șureanu există șanse reale de rătăcire.

Arieşeni (stațiunea Vârtop)
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Drum: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 50 cm, fiind foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 și Vârtop 2) sunt funcționale. De asemenea, zonele exterioare pârtiilor, pot fi folosite pentru freeride, având în vedere că acolo predomină zăpada de tip powder. Atenție, însă, aceste zone sunt cuprinse în pădure, unde pot avea loc accidente.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni va ninge slab spre moderat vineri, sâmbătă și Duminică. Temperaturile se vor încadra, în weekend, între -5 și 1 grad Celsius. Vizibilitatea pe pârtie, depinzând de nivelul de precipitații, va fi limitată.
Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: evitați vitezele mari și alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire. Folosiți echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.)
Sorin Poparaduschi site

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com