Vezi programul de dezvoltare al fotbalului feminin din Romania din care face parte şi Navobi Alba Iulia

20 februarie 2013 10:540 comments

fotbal_femininAnul trecut în vară se înființa echipa de fotbal feminin Navobi Alba Iulia, iar această inițiativă merită apreciată din toate punctele de vedere, chiar dacă până acum rezultatele obținute în campionat nu au fost deloc încurajatoare. La nivel național, în momentul de față există doar Liga I (o competiție structurată pe 3 serii și doar cu 17 echipe rămase în competiție – 21 la startul actualului sezon, dar 4 echipe retrase sau excluse pe parcurs), iar ca număr de jucătoare legitimate la nivel național avem aproximativ 500 de jucătoare. Mai mult decât atât, deocamdată nu sunt competiții organizate la nivel de junioare, iar puține cluburi din țară se ocupă și de aceste grupe de vârstă.

Comparând cu alte țări din Europa suntem la coada clasamentului, ca număr de jucătoare participante în acest segment de fotbal, dar rezultatele obținute de echipele naționale, sau de Olimpia CFF Cluj-Napoca în UEFA Women”s Champions League, au fost uimitoare, având în vedere că alte țări au o infrastructură foarte bine pusă la punct (vorbind aici nu doar de numeroasele competiții structurate pe multe nivele și grupe de vârstă, dar și de condițiile asigurate pentru antrenament și joc) și un număr foarte mare de jucătoare legitimate (ex: Germania-peste 1 milion, Suedia-peste 150.000, Franța-peste 100.000, Elveția-aprox 23.000, Finlanda-aprox 14.500, Scoția-aprox 5.000, etc.).

La finalul anului trecut, la inițiativa următoarelor persoane: Alin Cioban-Președinte Comisia de Fotbal Feminin din cadrul FRF, Mirel Albon-antrenor loturi naționale de fotbal feminin, Dorel Cura-Președinte AJF Arad, Sorin Corpodean-Președinte AJF Alba și cu aportul reprezentanților din cadrul FRF: Dumitru Mihalache-Director Programe și Liana Stoicescu-membră în comisia UEFA pentru fotbalul feminin, a fost redactat un proiect de promovare și dezvoltare a fotbalului feminin din România, care vrea să se întindă pe parcursul a 4 ani, proiect aprobat între timp de FRF și de UEFA.

Urmează etapele de implementare, iar pentru primul an au fost nominalizate ca asociații județene pilot, doar un sfert din numărul total, iar acțiunile care vor fi desfășurate la nivel județean au nevoie de o promovare cât mai bună în școli, dar și în media județeană. Din luna martie va deveni funcțional site-ul personalizat pentru fotbalul feminin, site pe care vor fi prezentate informații utile pentru participarea la aceste acțiuni, fetele putând să se înscrie cu echipa școlii, clasei sau chiar individual, ca participante la programul respectiv de dezvoltare. După ședința comună a reprezentanților asociațiilor județene implicate în primul an de program, se vor cunoaşte alte detalii.

Calendarul derularii proiectului si desemnarea AJF-urilor participante:

1.03 – 1.04.2013 Promovarea

15.04 – 1.06. 2013 Competitii Nivel I AJF –uri

15.05 – 15.06.2013 Competitii Nivel II – Scoli de fotbal

20.06 – 1.09 Perfectionare ( organizarea centrelor de fotbal )

Pentru primul an se propun ca partenere in proiect AJF-urile care si-au manifestat intentia odata cu prezentarea proiectului :

ZONA NORD :

1.Arad

2.Alba

3.Cluj

4.Mures

5.Maramures

6.Satu Mare

ZONA SUD :

7.Teleorman

8.Brasov

9.Bucuresti
(D.S.)

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com