Câştigătorii Festivalului de Muzică Folk „Ziua de Mâine” 2012

19 noiembrie 2012 17:260 comments

Chiar dacă este criză economică, se pare că nu este criză de valori. Am văzut, am auzit, am simţit acest lucru la a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. Fără îndoială festivalul albaiulian a ajuns la o maturitate, la un grad de rafinament. Am auzit de la mai mulţi invitaţi (Mihai Cosmin Popescu, Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Marius Matache) că în acest an valoarea concurenţilor a fost foarte ridicată, fiind apropiaţi din acest punct de vedere.
În ceea ce priveşte recitalurile, chiar dacă au fost mai puţine ca în alţi ani, calitatea a fost una foarte bună. Putem spune (cum sugera cineva) că este o ediţie mai rafinată: începem cu Nicu Alifantis alături de care s-au aflat Virgil Popescu, Răzvan Mirică şi grupurile DAcord şi Jazzapella, dar continuăm cu toţi cei care au urmat: Alexandra Andrei, Marius Matache & Folk Band Imperfect, Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici, Teo Boar, Adrian Puiuleţ şi Stelian Petrescu (care au cântat şi au lansat cartea „Oricum Oricine – Oricine Oricum”), Ţapinarii, Ovidiu Mihăilescu, Vali Şerban & Ziua de Mâine, Alina Manole, Tică Lumânare (grupul Karma), Claudiu Aftimescu, Iulian Timar, Ioan Mateiciuc (care a lansat cartea „Open de dor”), Adrian Ivaniţchi, Florin Săsărman şi Alexandru Filip, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă care au avut alături pe Irina Macovei şi Alexa Stoenescu.
Trebuie să notăm 3 debuturi pe scena albaiuliană, fiecare diferit şi de cea mai bună calitate: Alexandru Andrieş, Daniel Iancu şi Paul Seling, care au cântat pentru prima dată în Festivalul „Ziua de Mâine”, dar au promis că vor reveni.
Câştigătorii celei de-a VIII-a ediţie a Festivalului de Folk „Ziua de Mâine”:
Premiul 1: Cosmin Vaman – Bacău (premiu înmânat de Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba)
Premiul 2: grupul Punct şi Virgulă (Ionuţ Mangu şi Roxana Zăpârţan) – Cluj
Premiul 3: Adela Ţiţescu – Găgeni, judeţul Prahova
Premiul Consiliului Judeţean Alba: Petre Ancuţa – Târgu Jiu
Premiul de popularitate: grupul Icarus (Andrei Cicioc şi Bogdan Pinghireac) – Săveni, judeţul Botoşani
Premiul de popularitate www.foreverfolk.com: Laura Todică – Alba Iulia
Premiul din partea Radio Reîntregirea: Laura Todică – Alba Iulia
Premiul Radio România Actualităţi: Claudia Ciobanu – Cluj.
A fost o ediţie reuşită, şi spunem asta după reacţia publicului la care se adaugă aprecierile făcute de muzicienii invitaţi: Nicu Alifantis a cântat mult peste programul stabilit, Andrieş Andrieş, un om foarte pretenţios şi riguros, s-a simţit foarte bine, s-a văzut acest lucru.
În plin recital Ducu Bertzi a ţinut să mulţumească celor care muncesc mult în spatele scenei, fără să fie văzuţi: Dan Popescu şi „vrăbiuţele” de la Consiliul Judeţean (cum le spune Vali Şerban) Alina, Ioana (mică), Ioana (mare), Anca, Petro, Diana, Adina, Pompi, precum şi cei doi „vrăbiori” de nădejde: Ghiţă şi Rareş.
Totul, organizare, muzică, invitaţi, public, totul de calitate, la care se adaugă oferta gastronomică cu care Cristi i-a răsfăţat pe invitaţi. Aşteptăm să vedem ce ne va aduce ediţia de anul viitor a Festivalului „Ziua de Mâine”.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com