Blajul capitala mierii din România pentru două zile

21 martie 2013 15:321 comment

miere

Ediţia a VI-a a Sărbătorii Mierii de la Blaj din acest an, deschisă astăzi, nu a avut o primă zi cu soare ca anul trecut, dar acest eveniment economic şi apicol a reunit lîn Mica Romă peste 150 de producători din toată ţara dar şi din străinătate.
Printre numeroasele standuri ale producătorilor români s-au aflat de această dată şi producători din domeniu provenind Polonia, Ungaria, Bulgaria, Rep.Moldova, Slovacia, Finlanda, Olanda, Serbia. Ca un lucru divers la eveniment a fost prezentă şi o delegaţie din China să testeze piaţa mierii din România pe care o consideră una dintre cele mai bune din lume, gândindu-se la eventuale colaborări cu producătorii români.
Târgul a strîns joi la Blaj câteva mii de vizitatori mulţi dintre ei apicultori veniţi din toată ţara pentru a vedea noutăţile din acest domeniu. Bineînţeles de la eveniment nu au lipsit oficialităţile locale şi judeţene, printre vizitatorii târgului i-am zărit pe subprefectul Cornel Murg, preşedintele CJ Alba Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, administratorul judeţului Sorin Bumb, deputaţii Ioan Dîrzu şi Clement Negruţ, consilieri judeţeni şi bineînţeles edilul municipiului Blaj Gheorghe Rotar.
Trebuie amintit faptul că la eveniment au participat şi Nicolae Popa, directorul general adjunct de implementare tehnică al APDRP, Achim Irimescu, secretar de stat pentru dezvoltarea rurală din cadrul Minestrului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, George Turtoi director general APIA precum şi oficialităţi judeţene, veniţi pentru a promova Campania “APDRP vine în satul tău” care a fost lansată cu ocazia acestui eveniment la nivelul judeţului Alba
Victor Mateş, directorul Apidava Blaj, ne-a declarat: „Preţurile la miere au crescut uşor, dar sunt dictate de piaţa internaţională. Mierea românească pleacă în toată Europa, principalul beneficiar este Germania, dar şi în Spania, Franţa, dar pleacă şi în alte ţări din afara Uniunii Europene. Avem chiar nişte parteneri care au venit pentru prima dată din Israel şi care importă miere din România. Mai pleacă în Japonia, Canada. Aproximativ 70% din producţie merge la export, restul pentru piaţa internă. În general mierea românească este folosită în străinătate pentru consum, dar şi pentru industria cosmetică. Noi avem partener în Japonia căruia îi dăm miere pe care o foloseşte în proporţie de 90% în producţia de cosmetice”
La rândul său, primarul Gheorghe Rotar ne-a declarat: Deja a devenit o tradiţie această sărbătoare şi mă bucur foarte mult. Cred că timp de două zile polul mierii româneşti se află la Blaj ţinând cont de numărul mare de expozanţi, peste 150, şi de numărul de ţări care au reprezentanţi la acest târg, respectiv 12, nu numai din Europa, anul acesta avem şi din China. De la an la an numărul expozanţilor şi al vizitatorilor a crescut. Având în vedere faptul că avem cel mai mare procesator din România de miere aici la Blaj, tradiţia apicultorilor consider că acest târg este binevenit la sfârşit de martie. Administraţia locală a sprijinit şi sprijină acest târg, mai ales că în acest an s-a creat şi secţiunea de bussines, care pune la masă producători şi comercianţi din întreaga lume şi cred că în timp o să ajungem şi o mică bursă a mierii, noi municipiul Blaj”.
Vizitatorii târgului au putut cumpăra diverse produse apicole: miere naturală, ecologică de diferite esenţe: polifloră, de tei, salcâm, rapiţă, mentă, zmeură, cimbrişor, coriandru, sânziene, floarea soarelui, cu cătină; propolis, polen, faguri, de asemenea vin cu miere; produse pe bază de ceară sau miere: săpunuri aromatice, creme, produse cosmetice pe bază de miere, lumânări din ceară sub forma unor figurine: de stupi, ouă, iepuraşi ş.a. Specialiştii au avut la dispoziţie standuri cu echipamente şi instrumente specifice apiculturii.

Pentru cei care nu au ajuns astăzi la Sărbătoarea Mierii de la Blaj,  o mai pot face doar mâine.

miere 2miere 3

miere 6
miere 5

miere  8miere

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com