Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul din Alba Iulia va derula două proiecte Comenius în perioada 2013-2015

31 iulie 2013 13:030 comments

militariEvaluarea candidaturilor pentru acţiunea Comenius a adus veşti deosebit de bune pentru Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul din Alba Iulia, materializate prin obţinerea finanţării pentru două proiecte Comenius, unul bilateral în colaborare cu Istituto STITUTO D’Istruzione Superiore „A. Motti” Reggio Emilia (Italia) şi celălalt multilateral, în care sunt implicate instituţii de învăţământ din Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia, Franţa (Wallis et Futuna) şi Bulgaria. Fondurile puse la dispoziţie de Comisia Europeană pentru derularea acestor două proiecte se ridică la suma de 48.000 de euro.
Proiectul bilateral Comenius „Trois Langues, Deux Cultures, Une meme Famille latine” se va derula în limba franceză şi îşi propune să dezvolte competenţele lingvistice ale elevilor în limba franceză şi limba italiana respectiv limba română prin valorificarea patrimoniului cultural al fiecărei regiuni şi a moştenirii latine comune. În cadrul proiectului se vor desfăşura activităţi de cercetare şi documentare, artistice, cursuri de limbă italiană pentru elevii români şi de limba română pentru elevii italieni. Vor fi realizate produsele finale ale proiectului: un ghid turistic al fiecărei regiuni, o carte de bucate, o pagină web, un DVD cu dansuri medievale, logo-ul proiectului, târguri turistice, un dicţionar trilingv şi un spectacol de teatru.
Proiectul multilateral Comenius „Mens sana in corpore sano-Let`s find the ballance„ își propune identificarea problemelor tinerilor de astazi și soluționarea acestora plecând de la valabilitatea celebrul dicton latin in societatea contemporană. Activitățile din cadrul proiectului vor viza toate aspectele unei vieti sanatoase: activitate fizică, alimentație, gândire pozitivă, igienă etc. Pe parcursul celor 8 reuniuni de proiect și a activităților ce vor fi desfășurate de către echipele de proiect în fiecare școală parteneră, vor fi elaborate următoarele produse de proiect: logo-ul proiectului, pagina web, ghidul pentru o viata sanatoasă, cartea de bucate și ghidul alimentatie sanatoase, revista proiectului, galerie foto, jurnalul proiectului. Numărul mare de țări implicate în acest proiect asigură diversitatea culturală, elevii având ocazia sa cunoască cultura partenerilor, să compare stilul de viaţă din 8 regiuni diferite și, nu in ultimul rând, să-şi dezvolte cunoștintele de limba engleza, limba de lucru a proiectului
Cele două proiecte vor contribui la dezvoltarea dimensiunii europene în colegiul nostru, beneficiile acestora vor fi resimțite atât de elevi cât și de cadre didactice. Elevii vor avea prilejul să învețe despre diversitatea culturală, să își dezvolte creativitatea și spiritul antreprenorial. De asemenea, proiectele vor prilejui un schimb de experiență și bune practici între cadrele didactice din cele două instituții partenere.
Comenius este prima componentă a Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii. Se adresează instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private (de la grădiniţe la şcoli postliceale) şi tuturor membrilor comunităţii educaţionale care îşi desfăşoară activitatea în acest sector: elevi, personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociaţiilor de părinţi sau ONG-urilor care activează în domeniul educaţional. Comenius sprijină financiar realizarea de parteneriate şcolare, proiecte de formare a personalului didactic, reţele de parteneriat şcolar, precum şi participarea la stagii de formare iniţială şi continuă pentru a creşte calitatea şi a consolida dimensiunea europeană în educaţie.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com