Şcoala Profesională Germană Alba Iulia a pornit la drum

18 septembrie 2013 09:580 comments

DSC01137Miercuri la Alba Iulia a fost inaugurată oficial Şcoala Germane Profesionale de tip Kronstadt. Aceasta va funcţiona în cadrul Colegiului Tehnic Alexandru Domşa.
La eveniment au participat Ernst-Werner Hoffmann, Ministerul Culturii şi Educaţiei din landul Baden Württemberg din Germania; Hans-Peter Buggermann, Academia de Stat Esslingen, Germania; Stelian Fedorca, secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale; Valentina Ştefania Duminică, secretar de stat, Ministerul Educaţiei Naţionale.
Din partea gazdelor au fost prezenţi: Ion Dumitrel, preşedintele Consiliul Judeţean Alba; vicepreședintele CJ Alba, Alin Cucui,Dorin Şerdean viceprimarul Municipiului Alba Iulia; Dorin Sandea, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba; Nicolae Liviu Goţia, directorul Colegiul Tehnic „Al. Domşa”.
De asemenea au fost prezenţi reprezentanţi ai firmelor care sunt partenere cu Şcoala Profesională Germană de la Alba Iulia: este vorba de Bernd Weisschuh, compania Daimler din Germania; Werner Richter, director general al Bosch Rexroth Blaj; Jorg Prohaszka, preşedintele Clubului Economic German Transilvania de la Sibiu; Bernd Krottmayer, directorul general al Star Transmission Cugir; Ioan Voican, directorul general al firmei Apulum, reprezentati ai Supremia Grup Alba Iulia.
În acest an, primul, la Şcoala Profesională Germană vor fi două clase cu câte 23 de elevi care vor fi pregătiţi în meseriile de electromecanic şi turnător-modelator.
Condiţiile de pregătire pentru elevii şcolii sunt unele excelente iar în curând vor beneficia şi de ateliere moderne pentru practică.
Școala profesională de tip dual se adresează tuturor elevilor ce au terminat clasa a IX-a și reprezintă o structură nouă de învățământ, menită a pregăti în meserii tehnice, ce vizează integrarea mai ușoară a viitorilor absolvenți pe o piață a muncii într-o continuă schimbare.
La finalul celor trei ani de studiu, aceștia vor primi un certificat de absolvire, diplomele de absolvire fiind recunoscute atât în România cât și în străinătate, iar absolvenții vor avea prioritate la angajare în firmele partenere. Accentul se va pune pe pregătirea practică. Fiecare elev primește câte 400 de lei, 200 fiind bursa profesională din partea Ministerului Educației și 200 din partea firmelor. Bursele se vor primi cu condiţia ca elevii să nu aibă mai mult de 20 de absenţe
Programa primului an de studiu va conține 60% pregătire practică și 40% teoretică, iar în cel de-al doilea an, ponderea practicii va fi de 75%, iar a teoriei de 25% din totalul orelor de studiu, stagiile de practică urmând a se desfășura în cadrul companiilor.
Toate oficialităţile prezente au subliniat importanţa acestei şcoli în privinţa faptului că aceşti elevi vor avea o meserie şi un loc de muncă la finalul studiilor şi nu vor îngroşa rândurile şomerilor.
Secretarul de stat, Stelian Fedorca a spus că se încearcă reinvierea învățământului profesional și se bucură că la Alba Iulia deja s-a făcut acest pas. Acesta a spus că în acest moment ducem lipsă de meseriași iar acest lucru îi îngrijorează pe posibili investitori.
“Cei care au ales să vină la școala profesională germană au luat o decizie foarte bună pentru că, în vreme ce unii au zece diplome de facultăți la sertar și nu au un loc de muncă, cu diploma de aici absolvenții vor merge direct la angajare, nu la șomaj”, a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
Proiectul se derulează în parteneriat cu firmele Star Transmission Cugir, Supremia, Saturn, IPEC, Apulum și Transavia.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com