Traditii de 9 martie, ziua celor 40 de Mucenici

9 martie 2017 10:3210 comments

Ziua de 9 martie este ziua în care Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceştia au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), prigonitor al creştinilor.

Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creştini şi faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Aflând despre creţinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor şi pentru că au refuzat i-a întemniţat după care i-a aruncat într-un lac îngheţat. Unul a ieşit din lac pentru a se salva într-o baie caldă, dar a murit.

În urma rugăciunilor, cei 39 au supravieţuit, fiind salvaţi de o lumină cvenită din cer, care a încălzit apa lacului îngheţat.

Torturaţi de soldaţii romani, mucenicii au murit, devenind martiri ai credinţei creştine.

Numele celor patruzeci de Mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Tradiţii laice

În tradiţia românească laică, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin. Vinul băut de Măcinici (Mucenici, Moşi, Sfinţi, Sfinţişori) se transforma mai apoi în sânge şi putere de muncă. Cine nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau să fie stropit cu vin. De la 9 martie la 23 aprilie (ziua Sfantului Gheorghe, ultimul dintre mucenici) sunt 44 de zile, de aceea unii spun că trebuie băute 44 de pahare de vin.

De asemnea în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenici, făcuţi din miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă. Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Ziua de 9 martie este zua când poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Sărbătoarea aminteşte de legătura dintre lumea celor vii şi lumea morţilor, dar şi de trecerea de la iarnă la primăvară, este perioada când oamenii se pregătesc de munca pământului.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com