Prezentarea concluziilor proiectului de către mai mulţi specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului românesc

12 iulie 2012 18:090 comments

Sala Mihai Viteazul a Consiliului Judeţean Alba va găzdui vineri, 13 iulie, seminarul final al proiectului “Satul transilvan, reper al identităţii locale”, proiect implementat de Asociaţia “Alba-Manche împreună (AMI)” în parteneriat cu CJ Alba, Ordinul Arhitecţilor din Romania şi Asociaţia Alba-Afroda”.
Proiectul desfăşurat în perioada octombrie 2011 – iulie 2012, a fost cofinanţat de Ambasada Franţei în România în cadrul schemei de susţinere a proiectelor inovatoare din domeniul urbanismului, patrimoniului şi cadrului de viaţă.
Scopul proiectului a vizat localităţile Cîlnic, Gîrbova, Cut, Pianu, Săsciori şi Şugag, şi a fost acela de a conştientiza comunităţile şi factorii de decizie asupra valorii patrimoniului construit existent, ca potenţial ce trebuie valorificat în beneficiul generaţiilor actuale şi viitoare.
Activităţile concrete ale proiectului au constat în inventarierea elementelor de patrimoniu, a documentelor şi cercetărilor existente, acestea fiind prezentate şi dezbătute în cadrul a mai multor întâlniri de lucru cu cetăţenii şi autorităţile din comunele implicate în proiect. A fost astfel realizată, prin implicarea Centrului de cercetări sociologice al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, o cercetare vizând reprezentările populaţiei asupra patrimoniului cultural. Au fost elaborate ghiduri de bună practică pentru conservarea patrimoniului construit, ghiduri în materie de construire şi renovare. La sediul Primăriilor Gîrbova şi Pianu, a fost instalat câte un ghid electronic de informare, ce poate fi accesat gratuit de toţi cei interesaţi, cuprinzând o bază de date cu elemente de patrimoniu specifice comunităţilor vizate de proiect, precum şi cu elementele de legislaţie din domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului.
La seminarul de mâine, în care vor fi prezentate concluziile proiectului, vor participa mai mulţi specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului românesc, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ambasadei Franţei în România. Invitat special, la seminar, este Emmanuel FAUCHET, directorul Consiliului de Arhitectură, Urbanism şi Mediu din departamentul La Manche, Franţa.
“Patrimoniul construit al satelor de pe Valea Sebeşului şi din Podişul Secaşelor reprezintă valori ale culturii tradiţionale din Alba. Am constatat însă, în timp, că aceste valori sunt ameninţate de mai mulţi factori, printre care şi conştientizarea insuficientă a acestui tip de patrimoniu. De aceea, deja de mai mulţi ani, CJ Alba s-a implicat în acţiuni de promovare a patrimoniului local şi de punere în valoare a elementelor de peisaj cultural specifice judeţului. Experienţa franceză în acest domeniu a fost o sursă constantă de informaţii şi idei, în special datorită parteneriatului cu departamentul La Manche din Franţa”, a spus Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.
Asociaţia AMI – “Alba-Manche împreună” – a luat fiinţă în anul 2006, în contextul realizării parteneriatului descentralizat între Alba şi departamentul la Manche din Franţa, cu scopul promovării valorilor culturale româneşti în spaţiul francofon, respectiv cu scopul promovării limbii, culturii şi civilizaţiei franceze şi a francofoniei în Alba şi în România. AMI militează pentru dezvoltarea spiritului civic în comunitatea locală şi s-a implicat permanent în promovarea patrimoniului material şi imaterial al judeţulului.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com